Promovarea geoturismului, un nou segment de nișă în oferta turistică a Buzăului
Cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, organizează în perioada 6 – 13 octombrie 2023 expoziția ”Descoperă Geoparcul”. Expoziția propune vizitatorilor o invitație de călătorie în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, promovând în același timp către publicul buzoian conceptul de geoturism, un segment de nișă al turismului în natură.
CJ Buzău
„Expoziția va fi un prilej de reconectare la identitatea culturală locală și o incursiune în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului. Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” devine astfel un spațiu de întâlnire ce reuneşte iubitorii de valori tradiţionale, pasionații de științe, turiștii exploratori și pe toți cei care doresc să participe la renaşterea unor comunităţi ” – a declarat Petre-Emanoil Neagu, Președintele Consiliului Județean Buzău.
Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să călătorească în geoparc prin intermediul fotografiei, a picturii, a tradițiilor, legendelor și gastronomiei locale.
Expoziția de pictură reunește o colecție de lucrări realizate în cadrul mai multor ediții ale Taberei Naționale de Documentare și Creație „Măgura Art”, organizată de filiala buzoiană a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Cele 8 lucrări prezentate aparțin artiștilor plastici din țară și din Republica Moldova: Valeriu Șușnea, Mihail Gavril, Alexandru Macovei, Gheorghe Coman, Paula Neagu, Emil Lazăr, Tudorică Vasile, Ami Vasilescu, Mădălina Canțer.
CJ Buzău
“În cadrul expoziției, publicul larg va putea să descopere inclusiv tradițiile, credințele, legendele și obiceiurile regăsite pe teritoriul geoparcului, prin intermediul elementelor de etnografie, folclor și gastronomie locală ce vor fi prezentate. Astfel, sarea din Ținutul Buzăului va spune povestea unor obiceiuri milenare a locuitorilor acestui teritoriu, cusătura mocănească și semnele de pe ouăle incondeiate vor transmite credințele muntencelor noastre, iar practicile de zi cu zi ale comunitățlior din geoparc vor vorbi despre caracterul unic al acestor oameni. De la apariția conceptului de geoparcuri, în anul 2000, geoprodusele fac parte din strategiile de dezvoltare locală și reprezintă instrumente inovatoare de promovare, strâns asociate cu geoturismul. Adoptarea unei Zile Internaționale a Geodiversității reamintește umanității importanța gestionării durabile a geo-resurselor și a geo-patrimoniului. Totodată, această zi oferă oportunitatea ca cetățenii să se informeze cu privire la legătura sensibilă dintre geodiversitate și viața pe planeta Pământ”, a transmis Consiliul Județea Buzău.
Expoziția va fi deschisă în perioada 06-13 octombrie 2023 și poată fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 09:00 – 16:00. Intrarea este gratuită.