Genotip din varietatea Sideritis_hyssopifolia denumit „Enescu”
Banca de Resurse Genetice Vegetale deţine în portofoliu o plantă deosebită, cunoscută sub mai multe denumiri precum Mursalski chai, ceaiul muntelui grecesc, Mursalita, Iarba de fier sau Ceaiul ciobanului.
BRGV
“În Carta Roșie a Bulgariei, ceaiul este numit „de Pirin,” reflectând originea sa din Munții Pirin, Bulgaria. În Munții Rodopi planta se găsește în flora spontană, în special pe vârful Mursalita, de unde și denumirea de ceai „de Mursalita.” Specia este endemică în Peninsula Balcanică, fiind răspândită în următoarele zone: Pirinii de Sud, Muntele Mursalita, Macedonia și Grecia de Nord. În Smolean, Bulgaria, planta este cultivată în ghivece de 20 de ani, iar în câmp ocupă aproximativ 5 ha. Deși este considerată o specie rară în zona de origine, din 1941, printr-o lege de protejare a plantelor medicinale și aromatice, guvernul Bulgariei i-a acordat o atenție deosebită. În 2002, planta a fost inclusă în Cartea Roșie a Bulgariei și figurează ca specie cu registru special, datorită reducerii arealului de răspândire din cauza culegerii necontrolate”, informează BRGV.
Potrivit specialiştilor buzoieni, în România, cercetările au început cu documentarea și inventarierea resurselor naționale privind speciile de Sideritis. Varietăți sălbatice au fost identificate de-a lungul Dunării, în Dobrogea și în interiorul arcului carpatic, în Ardeal.
BRGV
“În România, specia a fost studiată de specialiștii Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău din 2012, obținându-se primul soi românesc de Sideritis scardica, înscris în Catalogul Național și European sub denumirea de Domnesc.
Începând cu 2019, cercetările au continuat pentru aclimatizarea și ameliorarea de noi specii de Sideritis. Baza de germoplasmă a BRGV Buzău include 19 genotipuri distincte din diverse specii. Un genotip din varietatea Sideritis… fost remarcat pentru uniformitatea și stabilitatea sa genetică și este în curs de omologare sub denumirea provizorie de Enescu”, informează cercetătorii buzoieni.
Atât plantele, cât și inflorescențele sunt asemănătoare cu cele de isop. De la plantă se folosesc părțile superioare ale tulpinii împreună cu frunzele și florile .