Cum afectează activităţile umane habitatul animalelor sălbatice
Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, datorită rolului lor de specii cheie pentru ecosistemele funcționale, ursul, lupul, râsul și pisica sălbatică au fost declarate specii de animale carnivore strict protejate. Aflându-se în vârful piramidei trofice, acestea influențează ecologic și etologic, direct și indirect multe alte specii și au un rol important în conservarea faunei și funcțiilor ecosistemice. Datorită măsurilor de management conservativ impuse în ultimii ani, România a ajuns să dețină cea mai reprezentativă populație de carnivore din Rețeua ecologică europeană ”Natura 2000”, fapt care a condus la creșterea numărului conflictelor dintre acestea și oameni. Speciile strict protejate care intră cel mai des în conflict cu comunitățile locale sunt urșii și lupii.
De-a lungul timpului, potrivit specialiştilor APM, mărimea populației de urși bruni și lupi din țara noastră a înregistrat variații semnificative, în special datorită presiunilor exercitate prin modificarea şi distrugerea habitatelor naturale, supraexploatarea şi utilizarea neraţională a pădurilor şi resurselor naturale de fructe de pădure, ocuparea terenurilor pentru organizarea activităţilor socio-economice, supraconcentrarea activităţilor în zone sensibile, cu mare valoare ecologică, braconajul şi nu în ultimul rând poluarea cu toate efectele ei implicite.. În perioada 2016-2024 pagubele produse de urşi s-au ridicat la peste 1.3 milioane lei.
Persoanele care înregistrează pagube puse pe seama atacurilor animalelor sălbatice pot solicita despăgubiri financiare.
În vederea prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024 s-a aprobat un număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi un număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de intervenţie la nivel naţional. Din numărul de 426 exemplare de urs brun pentru județul Buzău au fost alocate 28 de exemplare pentru cei 9 gestionari pe cele 19 fonduri cinegetice.