Pavilionul 13, noutatea Penitenciarului Unguriu

0
17

Un fel de „libertate asumată”
Săptămâna trecută au fost demarate lucrările la penitenciarul Unguriu, în prezenţa ministrului Justiţiei Alina Gorghiu. Penitenciarul va avea o suprafaţă construită de peste 11.400 m2, o suprafaţă desfăşurată de 28.000 m2 iar durata de execuţie se va întinde pe 48 de luni. Zona de detenţie va avea 12 pavilioane cu un al XIII-a pavilion cu regim special. O componentă de absolută noutate va fi reprezentată de pavilionul „libertate asumată” (plasat în exteriorul penitenciarului) cu o capacitate de 16 locuri pentru deținuții din regimul deschis, aflați în perioada de pregătire pentru liberare.
Spațiul va include: 4 dormitoare, prevăzute cu grupuri sanitare proprii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități; 1 sală pentru activităţi ocupaţionale; 1 sală multifuncţională; bucătărie și spațiu de depozitare alimente; spălătorie; curte de plimbare; birou pentru personal. Zona de zi va dispune de o sală multifuncțională, o sală de activități, o bucătarie dotată și echipată corespunzător, un birou pentru personal și o spălătorie cu uscătorie.
Noul loc de deținere va avea un impact considerabil asupra accelerării procesului de îmbunătățire a condițiilor de cazare pentru regiunea de est a țării, prin posibilitatea preluării deținuților din penitenciarele Brăila, Tulcea, Focșani și Constanța Poarta Albă (unități vechi, supraaglomerate, cu infrastructură depășită) și cazarea acestora în spații adecvate.
Primele demersuri în vederea construirii obiectivului de investiții Penitenciar UNGURIU au fost inițiate în anul 2017, prin preluarea locației necesare de la Ministerul Apărării Naționale.
Ulterior, în perioada anilor 2017 – 2019, au fost realizate demersuri subsecvente hotărârii de guvern menționate, care s-au finalizat la data de 29.05.2019, cu semnarea, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, a Memorandum-ului privind aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinirii proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România. Costurile finale ale obiectivului Penitenciar Unguriu, după adjudecarea contractului de execuție, vor fi de aproximativ 65.000.000 EURO.

Florin Zafiu
Cristi Zburlescu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ