9 ani de la moartea cameramanului Laurențiu Păun

0
62

Jurnalist mort la datorie
După Ionuț Barbu și Elena Popescu, cameramanul postului de televiziune TV Buzău Laurențiu Păun a devenit al treilea jurnalist mort la datorie.
S-a întâmplat în urmă cu 9 ani într-o zi neagră pe șosele. În dimineața zilei de 2 martie 2014 un grav accident de circulație avea loc pe Șoseaua de Centură a municipiului Buzău. Echipa de televiziune s-a deplasat la fața locului pentru a strânge informații și pentru a filma un accident mortal.
Cu toate că zi de zi jurnaliștii și polițiștii prezintă efectele nefaste ale vitezei și neatenției la volan, parcă șoferii nu înțeleg o dată că pot deveni victime sau pot ucide la rândul lor. Așa s-a întâmplat și atunci.
La scurt timp după ce au filmat evenimentul rutier, un alt accident ușor s-a produs pe aceeași șosea de centură iar echipa de filmare s-a oprit pentru un moment cu scopul de a surprinde câteva cadre. Doar că de această dată, pentru cameramanul Laurențiu Păun au fost ultimele din viața sa.
Operatorul se afla în afara părții carosabile și filma autoturismul ieșit în decor. De camera sa era atașat un microfon ținut în mână de reporter. Ca din senin, cu toate că pe aceeași șosea avusese loc o tragedie, un șofer aflat la volanul unui autoturism cu numere de Italia pierde controlul volanului din pricina vitezei, se răsucește de câteva ori pe carosabil și apoi lovește în plin operatorul. Laurențiu Păun a fost prins între cele două mașini, dându-și ultima suflare cu camera de filmat în mână. Microfonul reporterului a zburat în aer, iar pentru un moment pe șoseaua de centură timpul s-a oprit. Apoi au curs lacrimi.
Ce s-a întâmplat apoi? Ca de obicei..Procese, condamnări dar viața unui tânăr de 30 de ani s-a sfâșit mult prea devreme și în mod nedrept. Șoferul a primit închisoare dar în urma sa un tânăr a dispărut… și cu el visele sale, o carieră, o familie și toate lucrurile frumoase care ne fac să ne dorim viața. Tot în urma accidentului a rămas o familie îndoliată și o breaslă de jurnaliști mai săracă. Prin urmare dragi șoferi de pretutindeni, dacă vedeți un jurnalist în trafic ocrotiți-l, salutați-l… s-ar putea să vă ofere sfaturi prețioase. Viteza și puterea unei mașini nu vă fac mai puternici ba din contră, vă pot transforma în victime sau vinovați. Știrile care prezintă accidente rutiere nu sunt aduse în prim plan de media pentru rating, ci pentru a vă educa o dată pentru totdeauna asupra riscurilor din trafic. Acest lucru l-a încercat și Laurențiu Păun.

Jurnaliștii informează, viteza ucide.
Dumnezeu să te odihnească în pace, Laurențiu Păun!

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ