Sărăcia lucie din spatele Educației

0
112

Parlamentarii și sindicatele caută soluții pentru personalul nedidactic
Personalul nedidactic din învățământ, o categorie de angajați care beneficiază de cele mai mici salarii în condițiile în care munca pe care o prestează este deosebit de importantă pentru desfășurarea activităților din unitățile de învățământ. Sindicatele și parlamentarii buzoieni s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea susținerii unei inițiative legislative privind acordarea unui spor privind condițiile de muncă, deosebit de important în situația în care aceștia sunt plățiți cu salariul minim garantat.
Sindicatul Învățământului Preuniversitar a organizat o întâlnire cu o parte dintre parlamentarii buzoieni în vederea susținerii unei inițiative legislative privind acordarea pentru personalul nedidactic din învățământ a sporului privind condițiile de muncă, prevăzut de Legea nr. 153/2017. Se împlinesc trei ani de când nu a avut loc nicio creștere salarială, ceea ce a dus ca, în prezent, angajații să fie condamnați să se descurce cu salariul minim pe economie.
Sindicaliștii au atras atenția că în alte domenii de activitate, salariații încadrați cu salariul minim pe economie, primesc alte stimulente în bani sau de altă natură, iar salariații bugetari, personal nedidactic din învățământ, nu au această facilitate. În cele mai multe situații, mai mult de jumătate din venitul lunar merge pentru plata utilităților. Este o discrepanță majoră între veniturile salariale și munca pe care o prestează, au declarat angajații din instituțiile de învățământ asimilați personalului nedidactic.
Coșul minim de consum pentru un trai decent raportat la o persoană adultă pe lună a fost calculat la 2708 lei/lună. În prezent salariul minim pe economie este de 2550 de lei din care se scad impozitul și contribuțiile, rezultând un salariu de circa 1500 de lei/lună. Peste 90% din salariați – personal nedidactic din învățământ – câștigă puțin peste acest salariu. Este evident faptul că, în situația prezentată, salariații din învățământ – personal nedidactic – nu acoperă cu venitul realizat nevoile zilnice, nici măcar pentru persoana proprie. La întâlnire au fost prezenți parlamentari buzoieni care au vorbit despre faptul că printr-o reglementare legislativă se va încerca rezolvarea situației financiare a personalului nedidactic, având în vedere importanța muncii pe care o realizează în buna desfășurare a activității școlare.
Aplicarea integrală a legii salarizării, Legea 153/2017, ar aduce pentru această categorie de salariați o creștere minimă, însă orizontul de timp preconizat pentru aplicarea acesteia este foarte departe. Un ajutor ce poate fi acordat cat mai repede, fără a afecta bugetul, ar fi acordarea sporului privind condiții de muncă

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ