100 de ani de la crearea primului sistem defensiv

0
27

Istorie la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău
La Buzău s-a desfășurat conferința internațională ,,O nouă Europă Centrală – 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”, organizată de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară în colaborare cu Primăria municipiului Buzău, Divizia 2 Infanterie „Getica”, Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău. Manifestarea a reunit istorici de renume care au readus în actualitate evenimente ce și-au pus amprenta asupra României.
Evenimentul care a reunit la Buzău istorici atât din țară câr și din străinătate a urmărit să pună în valoare moștenirea istorică a României. Anul trecut, Buzăul a fost singura instituție din România, care a sărbătorit 100 de ani de la Tratatul de la Trianon.
Istoricii prezenți la eveniment au punctate unele dintre cele mai importante momente care și-au pus amprenta asupra Armatei Române. Au fost prezentate și momente inedite din istorie cum ar fi prezența preoților în rândul militarilor români.
La eveniment a luat parte și jurnalistul Florian Bichir. Alături de istoricii prezenți, a făcut o radiografie scurtă și cuprinzătoare a deciziile militare și politice care au schimbat cursul istoriei României.
Cu prilejul evenimentului, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” invită buzoienii la o dublă expoziție inedită, cu documente istorice rare, în prim plan fiind Tratatul de la Trianon, în original, exemplar unic dat Guvernului României în 1920. De asemenea, sunt prezentate documente privind colaborarea militară în cadrul alianței defensive dintre România și Polonia. Expoziția poate fi vizitată până duminică, 26 septembrie, la Vila Albatros din Parcul Marghiloman, în intervalul orar 09:00 – 19:00. Accesul este gratuit, dar este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Florin zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ