14 ANI DE LA TRAGEDIA DE LA MIHĂILEȘTI

0
101

Ziua de 24 mai 2004 marchează, în istoria recentă, data celei mai grave catastrofe rutiere produse în România, dată la care șapte pompieri și doi jurnaliști au plecat în misiune, să își facă datoria și nu s-au mai întors niciodată. 14 ani s-au scurs de atunci, iar memoria celor care au pierit a fost astăzi cinstită la monumentul ridicat în locul tragediei.
14 ani au trecute de la cea mai gravă catastrofă produsă în România, în care șapte pompieri și doi jurnaliști au pierit. Pentru pompieri, părea o misiune ca oricare alta, fiind solicități să intervină pentru stingerea unui camion care luase foc după ce se răsturnase pe marginea drumului, în urma exploziei unui cauciuc, la intrarea în localitatea Mihăilești. Camionul era încărcat cu azotat de amoniu, un îngrașământ pe care majoritatea oamenilor îl considerau inofensiv. Însă, în contact cu combustibilul scurs din rezervorul camionului și la temepratura ridicată datorată flăcărilor care cuprinseseră cabina vehiculului, încărcătura s-a transformat într-o adevărată bombă, care a detonat exact în momentul în care echipajele de pompieri ajunseseră la fața locului și se pregăteau să intervină. Efectele exploziei prvocate de amestecul de azotat de amoniu și motorină, expus la temperaturi ridicate, au fost devastatoare. 18 persoane aflate în apropierea camionului au fost ucise pe loc, iar alte 13 au fost rănite grav, rămânând cu sechele pentru tot restul vieții.
Printre victimele care și-au pierdut viața se numără și șapte pompieri, cei mai mulți dintre ei militari în termen la acea vreme. Aceștia se aflau cel mai aproape de camionul în flăcări și nu au avut nicio șansă în urma exploziei care a săpat un crater uriaș și a provocat distrugeri chiar și la locuințele aflate la aproape un kilometru depărtare. Tot atunci și-au pierdut viața și jurnașliștii Elena Popescu și Ionuț Barbu, împreună cu alți localnici și ocupanți ai vehiculelor aflate la acel moment pe șosea, în apropiere de locul tragediei.
De atunci, data de 24 mai a devenit prilej de comeorare a victimelor catastrofei, an de an, sacrificiul celor șapte pompieri căzuți la datorie fiind onorat de colegii lor.
Amintirea celor care au pierit la Mihăilești a fost cinstită, joi, de foștii colegi din cadrul ISU Buzău, care au participat la o ceremonie militar religioasă ce a avut loc în această dimineață la monumentul ce le-a fost închinat pe locul cumplitei tragedii.
În fiecare din subunitățile ISU din județ a fost ținut un moment de reculegere, iar sirenele tuturor autospecialelor de intervenție au răsunat, dând astfel onorul celor șapte eroi: maior post mortem – Doru-Mihai Mihalache, sublocotenent post mortem – Romeo Necula, sublocotenent post mortem – Valentin Cezar Manta, sublocotenent post mortem – Nicolae Jianu, sublocotenent post mortem – Silviu Stan, sublocotenent post mortem – Georgian Medeleanu, sublocotenent post mortem – Florentin Valentin Oprea.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ