300 DE LEI, PREȚUL UNEI GIGACALORII

0
70

Aproape 300 de lei pe gigacalorie. Atât va fi, de la 1 noimebrie, prețul pentru căldura livrată buzoienilor de către Regia Autonomă Municipală, în această iarnă. Decizia finală se va lua miercuri, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal, iar dacă proiectul av fi aporbat, noul tarif se va aplica de la 1 noiembrie.
Aleșii locali vor avea de adoptat miercuri, în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, un proiect de hotărâre ce vizează modificarea preţurilor şi tarifelor locale de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pe bază de gaze naturale, practicate de Regia Autonomă Municipală „RAM“ Buzău. Conform proiectului, începând cu data de 1 noiembrie 2018, preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei este de 250 lei pentru o gogacalorie, la care se adaugă TVA. Diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul local facturat populaţiei se asigură din sumele provenite din împrumutul ce va fi contractat de municipiul Buzău în acest sens.
,,Întrucât Primăria Buzău nu dispune de sumele necesare în bugetul local pentru acoperirea integrală a acestei diferenţe, iar de la bugetul de stat nu se mai acordă subvenţii pentru această iarnă, propunem ca preţul local de facturare a energiei termice livrate populaţiei să fie de 250 Iei/Gcal, la care se adaugă TVA, urmând ca diferenta dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei să fie asigurată din sumele provenite dintr-un împrumut contractat în acest sens de către municipiul Buzău”(SURSA: PROIECT DE HOTĂRÂRE)
Pentru asigurarea subvenţiei din această iarnă, Primăria Buzău va contracta un credit. În acest sens, aleșii locali vor avea de dezbătut și apoi de supus spre aprobare un alt proiect de hotărâre ce vizează contractarea de către municipalitate a unui împrumut de 14.000.000 lei, de la Trezoreria Statului. Perioada de rambursare a creditului este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral.
În prezent, preţul local de facturare a energiei termice livrată buzoienilor racordați la sistemul centralizat de încălzire este de 230 lei/Gcal, inclusiv TVA, în condiţiile în care preţul local pentru energia termică furnizată din reţeaua de distribuție pentru populatie este de 419,08 lei/Gcal, fără TVA, diferenţa fiind acoperită din bugetul local.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ