5000 de ceasuri în locuința unui buzoian

0
228

O pasiune de o viață
Am trecut oficial la ora de vară. Asta a înseamnat că a trebuit să ne potrivim ceasurile cu o oră înainte. Pentru majoritatea dintre noi, procedura a fost destul de simplă și nu a durat mai mult de câteva secunde. Pentru Ștefan Turcea din Buzău, care a colecționat în ultimii 10 ani peste 5000 de ceasuri, lucrurile au fost ceva mai complicate.
Pasiunea de a colecționa și repara ceasuri i-a fost transmisă de tatăl său dar nu din primii ani ai copilăriei. De-a lungul timpului a fost tâmplar apoi a deprins tainele electronicii axându-se pe repararea televizoarelor. Scânteia pasiunii a pornit în momentul în care a găsit în casa părintească trusa tatălui său cu care repara ceasurile dar pe care nu o mai folosea pentru că se îmbolnăvise. Apoi a dat peste un ceas cu pendul defect, nereparat iar de aici a început povestea. De atunci au trecut mai bine de zece ani, timp în care a colecționat mii de ceasuri. Cele mai multe dintre ele sunt procurate din târguri, de pe Internet sau în urma unor schimburi.
Trei camere din locuința sa au fost ocupate de ceasuri. Unele dintre ele au fost reparate și așezate pe pereți, altele încă își așteaptă stivuite rândul. Cele mai vechi pe cate le deține în colecție depășesc 100 de ani și sunt preferatele ceasornicarului. Orologii cu pendul, ceasuri de masă ori de buzunar, modele Johann, Gustav Becker, produse în Germania, Elveția, Franța, care au înnobilat șeminee, gări și instituții publice de odinioară, au ajuns să facă parte din viața buzoianului de 52 de ani.
Cea mai mare parte din timp o petrece în compania ceasurilor. Le repară, apoi le potrivește pentru ca în final să le așeze pe pereți. Noaptea, colecționarul doarme tot în preajma ceasurilor într-o încăpere cu peste 500 de orologii. După atâția ani dedicați pasiunii sale, nu crede că mai poate dormi vreodată într-o cameră în care să nu audă niciun zgomot.
Întrebat dacă a dat ora înainte pentru toate ceasurile, având în vedere trecerea oficială la ora de vară, ceasurnicarul a răspuns că acest lucru i-ar lua toată viața.
Cu toate că poate fi numit cel mai mare colecționar de ceasuri din România și este cunoscut în grupurile de profil, buzoianul are o neîmplinire. Visul său este de a pune pe picioare un mic muzeu sau măcar o expoziție.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ