ȘANSĂ PENTRU PACIENȚII CU ACCIDENT VASCULAR

0
399

Șansă în plus pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Spitalul Județean de Urgență Buzău a fost inclus pe lista unităților care vor beneficia de finanțare pentru tratamentul ce poate face diferența între viață și moarte, dacă e administrat bolnavului în primele ore după ce a suferit un accident vascular. Până acum, costurile erau suportate din bugetul unității spitalicești.
Un tratament intervențional în cazul pacienților cu accident vascular cerebral va fi administrat și în Spitalul Județean de Urgență Buzău. Din 2015, Ministerul Sănătăţii a început să aloce finanţare printr-un program pilot, iar de anul acesta a decis să îl extindă, ca urmare a rezultatelor uimitoare avute după administrarea medicamentului. Până acum, Spitalul Județean făcea tratamentul din bugetul propriu, iar costurile erau destul de ridicate, având în vedere că numărul pacienților cu această afecțiune este în continuă creștere. Inițial, Buzăul nu se afla pe lista Ministerului Sănătății, însă după mai multe demersuri, s-a reușit să se obțină finanțarea necesară.
Mai exact, este vorba despre un medicament care face diferența între viață și moarte, dacă e administrat în primele ore, în cazul unui accident vascular cerebral acut. Totuși, pentru ca acest tratament să poate fi aplicat cu rezultate foarte bune, ar trebui ca pacientul să știe foarte bine simptomele și să ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe foarte repede.
Pacienţii care ajung la Spitalul Județean vor putea beneficia de tromboliză intravenoasă, singura procedură medicală care le poate salva viaţa. Practic, prin administrarea acestui tratament se dizolvă cheagul de sânge care a obturat o arteră principală din creier.
Tratamentul care salvează vieți este parte din tratamentul standard al accidentului vascular cerebral și ideal ar fi să fie aplicat în primele patru ore de la producerea accidentului vascular. Din nefericire, cei mai mulți oameni nu recunosc simptomele unui atac cerebral. Printre semnele care apar în cazul unei astfel de afecțiuni se numără amorţirea bruscă a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului, dificultăţi în vorbire şi înţelegere, tulburări de vedere, ameţeală, pierderea echilibrului, dificultăţi motorii şi dureri de cap severe.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ