9000 de hectare afectate de incendii de vegetație

0
0

De șase ori mai multe incendi în primul semetru al anului 2022
Pompierii buzoieni au desfășurat un exercițiu în comuna Tisău ce a avut ca temă simularea unor situații ce se ivesc pe timpul misiunii de stingere a unui incendiu la vegetație uscată. Scenariul a cuprins acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată și pădure, căutarea și salvarea persoanelor surprinse de incendiu și acordarea primului ajutor medical de urgență.
La intervenție au luat parte alături de pompieri, forțe sporite din cadrul jandarmeriei și specialiști ai ocoalelor silvice.
În semestrul I al anului 2022, la nivelul judeţului Buzău au fost înregistrate 621 de incendii de mirişti, culturi şi vegetație uscată. Față de aceeași perioadă a anului 2021 când au avut loc doar 98, începutul anului curent a adus o creştere semnificativă a incendiilor de vegetație uscată, cele mai multe având loc în luna februarie, când au fost semnalate nu mai puțin de 170 de intervenții, o medie de aproximativ 11 pe zi. La nivelul judeţului Buzău, incendiile au afectat o suprafață totală de aproximativ 9920 ha de mirişti, vegetație uscată, pădure și litieră, cele mai multe fiind înregistrate în perioada februarie-martie, când au ars aproximativ 8488 ha. Totodată, incendiul cel mai grav care a cuprins 50 de hectare de pădure și alte 300 de hectare de vegetație uscată a fost înregistrat pe Dealul Istrița, în aria comunelor Breaza și Pietroasele.
A fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, s-a trecut la nivel alertă roşie şi au fost cerute în sprijin forțe din cadrul ISU Prahova, Vrancea și Ciolpani. Având în vedere intensitatea incendiului, în data de 27 martie două aeronave Spartan din cadrul Ministerului Apărării Naționale au efectuat câte patru transporturi de apă asupra focarelor, intervenţia continuând să se desfăşoare şi terestru până la lichidarea acestuia în data de 29 martie.
Comisarii de mediu au arătat că în urma incendiilor devastatoare care au avut loc pe Dealul Istrița, au fost afectate mai multe specii protejate de mamifere și insecte, dovedind astfel amploarea dezastrului ecologic.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ