Joi, s-a dat startul celei de-a patra ediții a Festivalului ,,Zilele Dovleacului”, care se desfășoară pe un teren cu deschidere către drumul european E85. Timp de trei zile, cât va dura festivalul, toți cei interesați îi vor putea vedea atât pe producătorii buzoieni, cât și pe cei din alte judeţe. Până pe 16 septembrie, în fiecare zi, toți cei prezenți îi vor putea urmări pe artiștii care vor urca pe scenă. Duminica seara evenimentul se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.
Petrecerea de Zilele Dovleacului are loc în perioada 13-16 septembrie, pe un teren cu deschidere către drumul european E85, care leagă Bucureştiul de Moldova. În centrul atenţiei sunt preparatele culinare pe bază de dovleac, de la plăcinte, gogoşi, la sărmăluţe fierte în coajă de bostan, însă din peisaj nu vor lipsi şi alte bunătăţi tradiţionale, precum cârnaţii de Pleşcoi şi de casă, bulzul de mămăligă, pastrama, mustul şi cozonacii. Meşterii tradiţionali şi iscusiţii sculptori vor fi şi ei prezenţi pentru a încânta publicul. Organizatorii se aşteaptă ca la cea de-a patra ediţie a Festivalului Etno-gastronomic ”Zilele Dovleacului” să participe zeci de producători.
Pe scena festivalului vor urca artişti cunoscuţi atât la nivel local, cât şi naţional. Duminică, publicul va fi încântat de Nemuritorii și Plăieșii. Seara se va încheia cu un foc de artificii.
Festivalul ovleacului din Poşta Câlnău a pornit de la pasiunea unui buzoian pentru grădinărit. Este vorba despre Ionel Horhocea, care înfiinţat cultura pe un teren moştenit de la tatăl său. El vinde produsele în stradă, chiar în faţa casei, şi este mulţumit că cei care tranzitează DN2 E 85 se opresc să cumpere de la Bostănăria vrăjită.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA