ABUZUL EMOȚIONAL

0
122

Este suficient pentru ca, de aici, să înceapă calvarul unei femei. Abuzul emoțional este o formă de violență domestică subtilă și perfidă. Violenţa asupra femeii este un fenomen care încă există la cote înalte în ţară noastră. Specialiștii în domeniu spun că în foarte multe familii din România, percepţia relaţiei bărbat – femeie a rămas aceeaşi ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forţei. Din nefericire, violenţa domestică este prezentă atât în familiile cu educaţie precară, cât şi în familiile evoluate. În cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăţilor de a domina femeile. Un semnal de alarmă în acest sens este tras și de polițiștii buzoieni care au organizat luni, la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman” un eveniment legat mai ales de traumele femeii abuzate emoțional.

Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate paşnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violenţă fizică. Aceste violențe pot începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze, ţipete până la  forma cea mai gravă, şi anume violenţa fizică, care poate pune în pericol viaţa victimei. Agresivitatea verbală este un abuz pe care nu trebuie să îl tolerăm, deoarece treptat, toate jignirile și injuriile ni se vor strecura în minte și vor ocupa din ce în ce mai mult spațiu. Mai mult decât atât, o femeie abuzată în acest mod de agresor trebuie să găsească tăria de a se desprinde de acest mediu nociv atât pentru ea cât și pentru copiii săi, în cazul în care există.

Specialiștii în domeniu spun că este nevoie de cât mai multe centre care să educe şi să consilieze familia, copiii şi femeia. Totodată, mai trebuie ținut cont și de faptul că cele în mai multe cazuri, infracțiunile de o gravitate majoră se produc pe fondul violenței domestice.

Studiile au arătat că abuzul de natură verbală este la fel de nociv precum abuzul fizic sau sexual. Împotriva violenței verbale nu există legi, deși se cunosc efectele dăunătoare ale acesteia.Violenţa în familie se poate transmite şi generaţiilor viitoare, evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmaşilor noştri, prin mecanisme genetice. Copiii sunt afectați de violența verbală, în special dacă aceasta vine din partea părinților sau a altor figuri autoritare (rude, profesori). Aceasta poate cauza traume emoționale, care, pe termen lung, pot avea un efect devastator asupra sănătății psihice a copiilor.

În privirile acestor persoane se citeşte teamă. Femeile agresate vorbesc încet şi se îmbracă în culori închise pentru a nu ieşi în evidenţă. Persoanele abuzate verbal, fizic, dar şi psihic devin timide, tăcute, îşi ţin privirea mereu în jos, se izolează şi trăiesc o ruşine şi o tristeţe continue, pentru că îşi pierd încrederea în sine. În timp, dezvoltă ,,sindromul Stockholm” , adică unele femei sunt nevoite să râmână lângă partenerul agresor.

Specialiștii spun că este nevoie ca și bărbații să fie educați, astfel încât să conştientizeze că forţa lor interioară creşte când energia lor masculină este canalizată pentru protecţia şi iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creşte stima de sine, nu în acest mod îşi demostrează că sunt bărbaţi. Numărul femeilor ce recunosc faptul că sunt abuzate este cu mult mai ridicat decât în statistici sau date prezentate de autorități. Grav este că, puține sunt cele care aleg să se desprindă de acest calvar apelând în timp util la autorități pentru sprijin.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ