ADOPȚIA PE TIMP DE PANDEMIE

0
82

Orice familie, oricât de realizată financiar ar fi, la un moment dat își dorește să se bucure de zâmbetul unui copil. Dar, ce se întâmplă, dacă după multe încercări, familia nu reușeste să își îndeplinească dorința? O variantă ar fi adopția unui copil din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Anul acesta, marcat de pandemia de Covid-19, pașii procesului de adopție au fost îngreunaţi. Până la acest moment, la nivelul județului Buzău, numai pentru zece copii a fost încuviințată adopția, jumătate față de anul trecut.
Adopţia unui copil este o aventură, care necesită răbdare, atât pentru copil cât şi pentru părinţi. Pandemia a anulat şi cea mai mică şansă a copiilor abandonaţi să îşi găsească părinţi. Vizitele în centre de plasament au fost interzise o bună perioadă de timp şi astfel, procedurile de adopţie se desfășoară și mai greoi decât până acum. De la începutul anului , Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău a eliberat 25 de atestate pentru familiile adoptatoare. Din păcate, numai pentru 10 micuţi a fost încuviințată adopția.
Pentru a ușura procedura , familiile care doresc să primească în casa lor un copil, au posibiltatea să viziteze profilul public al acestuia, pe site-ul DGASPC, pe baza unei programări on-line .
Statistica arată că un copil instituţionalizat, dorit de o familie, ajunge în grija acesteia, în medie, nu mai devreme de un an și jumătate, timp în care trebuie parcurse numeroase proceduri legale. În anul 2019, la Buzău, au fost eliberate 78 de atestate. Totodată, anul trecut, au fost înregistrate 30 de DOSARE pentru adopție, iar 14 copii au fost DEJA încredințați FAMILIILOR, fiind o etapata premergatoare incuviintarii adoptiei. In acelasi timp directia de asistenta sociala si pentru protectia copilului a luat decizia ca 23 de copii sa ramana la familiile care i-au adoptat. În România sunt peste 50.000 de copii în sistemul de protecţie specială. Însă, 80% din ei sunt încadraţi ca ”greu adoptabili”.

Iuliana Sîrbescu / Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ