ALERTĂ DUPĂ CONFIRMAREA PESTEI PORCINE AFRICANE

0
70

Pesta porcină africană este o afecțiune deosebit de periculoasă pentru animale deoarece nu există niciun tratament, iar rata mortalității este de aproape 100%.

În acest moment, există mai multe focare ale infecției, cele mai multe în Republica Moldova și Ucraina. Recent, specialiștii au decoperit cazuri și în Cehia, care se diferențiază de cele din estul Europei prin vectorul de propagare. Mai exact, boala este raspândită de om și nu de animale. Acelaşi vector pare să fi adus boala, la sfârşitul lunii iulie, şi în România. La Satu Mare au fost descoperite două focare de infecţie, motiv pentru care autorităţile din domeniul sanitar- veterinar sunt în alertă.

Pentru a preveni apariţia boli şi răspândirea ei în efectivele de animale din judeţ, Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a luat mai multe măsuri. Printre ele, rechemarea angajaţilor din concediu şi verificarea tuturor transporturilor de porcine.

Totodată au fost actualizate stocurile de materiale și echipamente de primă intervenție în caz de necesitate. Impactul asupra sănătății populației este inexistent, respectiv virusul afectează doar populația de suine. În schimb, există un impact economic, pe care o parte dintre crescători au început deja să îl resimtă.

Restricții comerciale au fost deja impuse în zona în care au fost descoperite focarele, iar Rusia a anunțat deja că oprește toate importurile de carne de porc din România până la rezolvarea problemei. Autoritățile recomandă crescătorilor de porci să sesizeze veterinarilor orice modificare de sănătate a animalelor pentru o reacție promptă și eficientă. Simptomele bolii sunt multiple și doar analizele de laborator pot confirma virusul vinovat de răspândirea pestei porcine africane. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ