Alternative pentru benzina scumpă

0
13

Instalațiile GPL din ce în ce mai căutate
Prețul din ce în ce mai mare al benzinei îi determină pe șoferi să caute alternative mai ieftine de deplasare. Așa că montarea unei instalații GPL pe mașină poate reduce costurile cu carburanții la jumătate. Montarea unei instalații costă în medie 3000 de lei, iar investiția este amortizată după parcurgerea a 10.000 de kilometri. Costul unui litru de gaz petrolier lichefiat este în jur de 4 lei, sub jumătatea prețului unui litru de benzină.
În acest atelier din Buzău a crescut numărul clienților care optează pentru montarea unei instatații GPL. Oamenii aleg această alternativă după ce prețul benzinei a crescut foarte mult în ultima perioadă. Montarea unei astfel de instalații se face în doar cîteva ore, iar costurile se sunt între 2500 și 4500 de lei, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Acest tînăr a venit la Buzău din Sighișoara pentru a monta o asfel de instalație.
Un alt șofer a ales să treacă pe GPL în urmă cu cîțiva ani, iar economia făcută cu carburantul este însemnată.
În România statul nu sprijină trecerea de la benzină la GPL. În alte state cei care optează pentru coversia autoturismului au parte de facilități, de la locuri de parcare gratuite pînă la deduceri de prețuri sau bonificații.
GPL sau gazul petrolier lichefiat este un produs de rafinărie care conține butan și propan. Acesta este un carburant mai puțin poluant față de benzină. Potrivit statisticilor, GPL elimină cu 75% mai puțin monoxid de carbon și cu 40% mai puțin monoxid de azot față de arderea benzinei.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ