Ansamblul funerar de la mormântul avocatului Petre Stănescu din Cimitirul Dumbrava este complet. Pentru a marca împlinirea a 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, o copie după bustul din bronz al avocatului, realizat de marele artist a fost amplasată pe soclul original, altături de o replică a celebrei sculpturi „Rugăciunea”.
O poveste tristă de iubire a dat naştere uneia dintre capodoperele lui Constantin Brâncuşi. Sculptura „Rugăciunea”, realizată de marele artist la comanda văduvei tânărului avocat buzoian Petre Stănescu, alături de un bust al defunctului, lucrat tot de Brâncuşi, a străjuit, o vreme, mormântul din Cimitirul Dumbrava. Operele originale au dispărut, fiind luate de stat şi fiind înlocuite cu copiii autorizate. Şi acestea au dispărut din cimitir, fiind furate. O replică a „Rugăciunii” a fost repusă pe soclu în urmă cu câţiva ani. Bustul avocatului Petre Stănescu, descoperit într-un depozit al Poliţiei Române, a ajuns la Buzău, iar miercuri, 19 februarie, la împlinirea a 144 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, a fost dezvelit, în cadrul unei ceremonii organizate de primăria municipiului Buzău.
Nu doar sculpturile ce alcătuiesc ansamblul funerar sunt importante, ci şi soclurile, acestea fiind cioplite chiar de Constantin Brâncuşi, în perioada în care a stat la Buzău.
Bustul avocatului Petre Stănescu s-a aflat până acum în grija Muzeului Județean. Odată cu mutarea lui în Cimitirul Dumbrava, municipalitatea a luat măsuri de securitate suplimentare pentru a preveni un nou furt al celor două sculputuri.
Laurențiu Marinov&Robert Oprea