Anul agricol 2022-2023 a debutat cu stângul

0
147

Radiografia unui potențial dezastru
Se anunță un an agricol dezastruos, cel puțin așa întrevăd specialiștii. Vestitele zile de toamnă cu ploi mocănești necontenite au fost înlocuite de zile călduroase cu temperaturi care au ajuns în miezul lunii octombrie sau în debutul lunii noiembrie până la 25 de grade Celsius. Terenurile agricole au fost însămânțate dar deficitul de apă din sol nu ajută culturile. Și asta cu toate că la nivel județean și local există surse de apă. Nu sunt puse la punct sistemele de irigații, atrage atenția Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Buzău.
Directorul Băncii de Resurse Genetice spulberă un mit. Terenurile agricole din România nu sunt atât de fertile pe cât ne-am aștepta. Tocmai din acest motiv, autoritățile centrale și locale trebuie să pună la punct un plan major atât pentru construirea unei sistem extins de irigații cât și politici de susținere financiară pentru agricultori.
Reprezentanții Direcției Agricole Buzău atrăgeau atenția recent că din pricina căldurii, culturile deja au început să fie afectate și să apară dăunători, fenomen neobișnuit pentru această perioadă.
Reprezentanții Direcției Agricole recomandă fermierilor să își monitorizeze antent culturile înființate în această toamnă.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ