APĂ CU RAȚIA PENTRU MII DE SUFLETE

0
1090

În plină caniculă, la Cernătești se bea cu program
Situație dramatică în două sate din comuna Cernătești. În contextul în care afară sunt înregistrate temperaturi deosebit de ridicate, mii de oameni primesc apă cu rația din pricina faptului că nu există foraje. Prin urmare, primăria ia în calcul să ducă apă din poartă în poartă, locuitorilor, cu prioritate celor în vârstă.
În ultimele zile temperaturile au trecut de 30 de grade, iar weekendul ce urmează se anunță a fi cel mai cald. Vor fi 34 de grade, dar căldura se va resimți ca la 38-40 de grade Celsius cu disconfort termic accentuat. În acest context mii de oameni din două sate buzoiene primesc apă doar de două ori pe zi. Mai multe reclamații au ajuns la Protecția Consumatorilor.
Contactat telefomic, viceprimarul comunei Cernătești a declarat că situația este dramatică pentru 1500 de oameni.
Pentru a nu-i lăsa fără apă pe săteni, cu precădere pe cei în vârstă, administrația locală va duce apă din poartă în poartă celor care au nevoie.
La rândul lor, reprezentanții Companiei de Apă au transmis printr-un comunicat de presă că fenomenul nu este o noutate, motiv pentru care a fost demarat un proiect având ca scop identificarea și cresterea capacității de apă.

“Compania de Apă Buzău face eforturi deosebite pentru a asigura pe perioada caniculei necesarul de apă în comuna Cernătești, unde consumul de apă potabilă a crescut cu mult peste capacitățile de exploatarea ale resurselor de apă subterană(foraje).
Fenomenul a fost constatat din vara anului 2020, drept pentru care în anul 2021, prin resurse financiare proprii estimate la peste 300.000 lei, a fost bugetat și demarat un proiect având ca scop identificarea și cresterea capacității de apă care să deservească localitățile Aldeni și Manasia (aceste 2 localități fiind cele mai afectate).
Investiția în creșterea capacității surselor implica mai multe etape, dintre care o parte sunt parcurse, respectiv prospecțiunile zonei, realizarea studiilor hidrogeologice și solicitarea aprobărilor INHGA.
Având în vedere că sistemele publice de alimentare cu apă se execută doar în domeniul public, urmare a identificării și stabilirii zonei de forare, la acest moment Primăria este în procedura de alocare a suprafeței de teren necesară realizării forajului și zonei de protecție a acestuia.
Aceste dificultăți sunt generate, pe de o parte, de faptul că în această perioadă, consumul menajer de apă al populației s-a dublat, iar pe de altă parte de faptul că populația folosește cantități semnificative de apă potabilă în activități agricole și de grădinărit.
Compania de Apă Buzău recomandă consumatorilor să utilizeze apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic și menajer.
Suntem pregătiți ca imediat ce Primăria Cernătești va pune la dispoziție acest domeniu public, efectuarea lucrărilor să se execute în regim de urgență.”
Localnicii au la la dispoziție și câteva fântâni, însă pentru persoanele în vârstă este aproape imposibil să ajungă la ele .

Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ