Apa nepotabilă în majoritatea comunelor din judet! Birocrația îngroapă investițiile

0
55

Birocratia stufoasă pune piedici autoritătilor locale în demersul lor de a obtine fonduri europene necesare implementării unor sisteme de furnizare a apei potabile. Avizele pe care autoritătile competente le eliberează cu întâziere fac ca proiecte importante pentru care s-au cheltuit bani si vizează sănătatea cetătenilor să fie sortite esecului. Situatia a fost prezentată de prefectul judetului, Carmen Ichim în momentul în care reprezentantii Directiei de Sănătate Publică Buzău au declarat că 14 comune nu detin în plină vară sisteme de furnizare a apei.
Apa rămîne în continuare un vector de transmitere al unor boli deși la prima vedere ar părea un lucru ieșit din comun. Pe parcursul acestui an mai bine de jumătate din probele prelevate de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică din fîntînile județului au fost necorespunzătoare. S-a constatat şi anul acesta ca dezinfecţia apei de fântâna precum şi igienizarea generală a fântânilor se fac ocazional, iar riscul consumului apei din fîntană cu concentrație de nitrați peste 50 mg./l la copiii din grupa de vîrsta 0-3 ani este reprezentat de intoxicația acută cu nitriti, iar la adulții cu afecțiuni digestive poate să apară intoxicația cronică. Monitorizarea calității apei de fîntînă în acest an a evidențiat faptul ca majoritatea comunelor au apă cu concentrații de nitrați peste limita maximă admisă de 50 mg/l , amoniu peste 0,5 mg/l, nitriti peste 0,5 mg/l prevazute de Legea nr. 458/2002.
Lucrurile sunt cu atît mai grave cu cît în anul 2017 la nivelul județului Buzău 14 comune se aprovizionează cu apă potabilă de la fîntînă.
Reprezentanții Prefecturii Buzău au precizat faptul că la această situație au concurat toate autoritățile locale, în special cele care dau avize pentru investițiile în sisteme centralizate de furnizare a apei potabile. Carmen Ichim, prefectul județului, a declarat că fonduri europene substanțiale și investiții se pierd ca urmare a faptului că avizele sunt acordate de funcționarii publici cu întîrziere. A fost arătată cu degetul chiar Direcția de Sănătate Publică.
Situația este cu atît mai gravă cu cît temperaturile ridicate determină din ce în ce mai multă populație din mediul rural să folosească apa din fîntîni în situația în care indicatorii chimici în majoritatea cazurilor analizate au fost depășiți.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ