La platformele de gunoi din aproape tot municipiul este jale. În containerele pentru deşeu menajer găsim reciclabile, în containerele sau pubele galbene sunt deşeuri menajere, în pubele verzi destinate ambalajelor din sticlă, sunt aruncate la gramadă tot felul de alte deşeuri, deşi containerele galbene şi pubelele verzi sunt inscriptionate cu autocolante mari in care se explica clar ce trebuie sa puna cetateanul in ele. Buzoienii au primit si informari, afise pentru fiecare apartament.
Începând din noiembrie 2014, buzoienii beneficiază de toate mijloacele necesare colectarii selective. Începând cu implementarea sacului galben pe care l-au primit atât cetăţenii care locuiesc la case, cât şi locatarii de la blocuri, deserviţi şi administraţi de asociaţiile de proprietari, cu toţii au la dispoziţie diverse modalităţi de colectare separată a deşeurilor. Locuitorilor de la case li s-au distribuit pubele negre pentru deşeurile menajere, pubele maro, pentru deşeurile vegetale biodegradabile, saci galbeni pentru deşeuri reciclabile, dar şi posibilitatea de a colecta ambalajele din sticlă, în ziua de marţi a fiecărei săptămâni. Recipientele puse la dispoziţie de RER SUD SA, sunt acordate în custodie, cu posibilitatea de a fi înlocuite gratuit, atunci când se deteriorează, sau când sunt furate.
“Înaintea fiecărui demers de implementare a colectării selective a deşeurilor, s-au iniţiat campanii de promovare şi informare, în toate mijloacele media locale. Dar cea mai importantă cale de transmitere a informaţiilor despre modul în care trebuie să colectăm corect, a fost şi va rămâne cea a discuţiei directe, prin informare din uşă în uşă, din casă în casă. Abordarea directă de la om la om este mijlocul cel mai eficient de comunicare a unui mesaj, mai ales atunci când este vorba despre schimbarea stilului de viaţă şi a unor rutine de zi cu zi”, au precizat reprezemtanţii RER SUD SA.
Dacă, până în 2014, buzoienii puneau toate deşeurile generate în gospodărie într-o singură pubelă, care era ridicată cu o singură maşină, acum, patru maşini diferite deservesc cetăţenii din urbe. Fiecăruia dintre aceşti cetăţeni le-au bătut la poartă, sau la uşă, de mai multe ori, agenţii de comunicare din cadrul departamentului de comunicare al RER SUD SA, atât cu afişe, informări scrise, reinformări şi discuţii directe.Toate acestea au avut ca scop familiarizarea buzoienilor cu noul concept de colectare selectivă a deşeurilor, cu formarea unor deprinderi noi fiecărui cetăţean. Respectul pentru curăţenie înseamnă respect pentru sănătate. RER SUD SA face toate demersurile pentru ca oraşul în care trăim să fie unul curat. Laurenţiu Marinov/Robert Oprea