Apicultorii din ce în ce mai dezamăgiți de producția de miere. 2020 a fost cel mai slab din ultimii zece ani. Schimbările climatice și pandemia au afectat crescătorii de albine iar 2021 seanunță a fi la fel de dezastruos. Mierea va fi din ce în ce mai puțină, dar și mai scumpă.
Creșterea albinelor ar putea deveni istorie dacă apicultorii nu găsesc o soluție salvatoare. Mulți crescători se gândesc să vândă familiile de albine pentru a-și recupera investițiile făcute. Schimbările climatice fac ca, de la an la an, producția de miere să scadă, iar pe mulți pasionați de apicultură îî paște falimentul. Anul 2020 a început prost încă din primăvară. Vremea nu a ajutat foarte mult familiile de albine, polenul florilor de salcâm nu putut fi colectat. Deși vara, floarea soarelui și cu florile de tei ar fi trebuit să ajute stupinele, albinele erau slăbite pentru a colecta polenul. Drept urmare, multe familii de albine nu au supraviețuit.
În piața cetrală apicultorii care își vând marfa susțin că pentru întreținerea familiilor de albine sunt costuri mari, și producția scade de la an la an. La toate acestea se adaugă și cheltuielile chiriei spațiului din piață, care sunt costisitoare. Asta face ca prețul mierii să fie mult mai ridicat. Pentru mulți, soluția de mai salva ceva din investițiile făcute este vânzarea stupilor.
Crescătorii de albine cer, în continuare, sprijinul autorităților pentru a-și putea acoperi pagubele şi pentru a-și reface familiile de albine. Anul trecut au primit un ajutor în valoare de 25 de lei pentru o familie de albine prin Programului Național Apicol.
La nivelul județului Buzău, în cadrul acestui program, în anul 2020 s-au autorizat la plată 609 cereri, pentru suma totală deaproximativ 5.400.000 lei, din care 50% au fost finanțare din Fondul European de Garantare Agricolă și cealaltă jumătate de la bugetul de stat.
Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea