ASISTAȚII SOCIAL, ÎN VIZORUL PRIMĂRIEI

0
63

Din ce în ce mai mult se îngroașă rândurile celor asistați social în detrimentul salariaților din mediul privat și de stat. Potrivit unor date ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în Buzău sunt înregistrați peste 10.000 de beneficiari ai venitului minim garantat.

Autoritățile buzoiene sunt decise să remedieze această situație. Statistic, județul nostru are o forță de muncă impresionantă dacă ne luăm după cifra asistaților social care au obligația să presteze lunar, câteva ore de muncă. În urmă cu câteva luni, prefectul Carmen Ichim anunța că deszăpezirea din această iarnă s-ar putea face cu asistații social, dar și cu tinerii din mediul rural.

Potrivit șefei de la Casa Albă, dacă fiecare primărie din județ ar scoate la deszăpezire toți beneficiarii de venit minim garantat, atunci, peste 9.000 de persoane ar urma să dea cu lopata. Și primarul Buzălui, Constantin Toma vrea să pună la punct această situație, astfel încât, de ajutor să beneficieze doar persoanele care, în mod real, au nevoie de un astfel de sprijin.

Beneficiarii de ajutoare sociale din judeţ au fost verificaţi în 2017, în baza unor campanii naţionale de control. La finalul acestora, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Buzău au constatat numeroase nereguli. Potrivit legii, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferență între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Venitul minim garantat este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale și de combatere a sărăciei.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ