Ridicarea limitei de viteză și separarea sensurilor
Asociația Pro Infrastructură solicită Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să ridice limita de viteză pe anumite sectoare ale DN2E85 și să instaleze separatoare de sensuri pentru a se evita tragedii cum au fost cele din ultima vreme. Multe dintre accidentele de circulație care se petrec pe DN2 au loc în raza județului Buzău.
“În urmă cu două zile a avut loc un nou accident mortal prin ciocnire frontală lângă Urziceni pe faimosul DN2 marcat populist „1+1 dar pentru șmecheri 2+2″…Solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să ridice de urgență limita de viteză pe porțiunea 2+1 Sinești-Movilița la 100 km/h ca o recunoaștere a siguranței rutiere mult mai mare și, așa cum am cerut de nenumărate ori, să extindă rapid profilul 2+1 alternativ pe întreaga lungime a DN2, instalând de această dată și parapet ușor care să separe fizic cele două fluxuri de trafic”, se arată într-o postare a Asociației Pro Infrastructură.
Potrivit reprezentanților asociației, DN2E85 este unul dintre cele mai periculoase drumuri din România iar autoritățile trebuie să ia măsuri urgente astfel încât tragedii cum a fost cea de la Bacău sau în urmă cu o lună între Buzău și Râmnicu-Sărat să nu se mai întâmple. Sunt soluții ieftine pe care autoritățile ar trebui să le pună în practică.
“Așa cum API a atras atenția în repetate rânduri, pe DN2 și alte drumuri de 13m lățime, există o soluție simpla și ieftină de a separa sensurile și a evita astfel de carnagii: 2+1 alternativ…Intrarea voluntară sau involuntară pe contrasens este o cauză principală a accidentelor grave din afara localităților. Cerem imperativ, pentru a suta oară, aplicarea sistemului 2+1 alternativ cu separarea sensurilor folosind parapet ușor (cablu elastic) pe toate drumurile de 13m lățime. În plus, solicităm o analiză serioasă a rețelei DN în vederea identificării zonelor unde se pot separa sensurile fără costuri majore, cu segmente pentru depășire fără a intra pe contrasens”, propune asociația .
În prima parte a acestui an în județul Buzău s-au produs 36 de accidente rutiere grave în urma cărora 18 persoane și-au pierdut viața iar alte 28 au fost rănite.
Florin Zafiu
Robert Oprea