Apariţiile tot mai frecvente ale animalelor sălbaltice şi în special a urşilor în zonele locuite, au determinat autorităţile să adapteze legislaţia cinegetică, fiind propuse chiar măsuri radicale. În acelaşi timp, în rândul opiniei publice se pune problema cauzelor atacurilor sălbăticiunilor. Specialiştii spun că urşii ajung în comunităţile umane în căutare de mâncare, însă hrănirea lor în pădure este interzisă.
Animalele mari, carnivore, nu pot fi hrănite în mediul lor natural, ci trebuie să-şi găsească singuri hrana, spun specialiştii. În acest sens a fost parafată o înţelegere între autorităţile cu atribuţii în domeniu.
Habitatul urşilor, însă a fost mult diminuat din cauza tăierilor masive a pădurilor şi din această cauză, animalele ajung tot mai des în gospodăriile oamenilor.
Urşii au provocat pagube în aproape toate zonele de deal şi de munte ale judeţului Buzău. Atacurile s-au înregistrat, în special în timpul primăverii şi verii. Împuşcarea urşilor, este o soluţie ce nu poate fi pusă prea uşor în aplicare, conform legislaţiei actuale. Un ordin de ministru, emis în luna septembrie, contestat de altfel de societatea civilă și de asociațiile care luptă pentru protecția animalelor, dă voie ca 140 de urși și 97 de lupi să poată fi recoltați. Pentru asta este nevoie de o monitorizare atentă şi de lungă durată, a exemplarelor care au produs pagube. Recent ministrul Agriculturii a lansat ideea că oamenii trebuie să fie protejaţi, chiar dacă acest lucru înseamnă împuşcarea urşilor.
(Laurenţiu Marinov)