Sesizările tot mai multe privind atacuri ale animelor sălbatice în zonele de munte ale județului Buzău, în special ale urșilor, le dau serioase bătăi de cap autorităților. Asta mai ales după ce, în ultima vreme, atacurile urșilor s-au înmulţit în Munţii Buzăului, întrucât vânatoarea acestora este interzisă, putând fi făcută doar cu aprobări speciale care necesită timp și analize detaliate. Fiarele sălbatice au ajuns să coboare tot mai mult, nefiindu-le teamă să se apropie de gopsodării şi să atace stupii, animalele domestice şi chiar oamenii care le ies în cale. În județul nostru, au fost sesizate atacuri ale urșilor în localitățile Colți, Chiojdu, Mărgăritești și Pănătău. Si mai grav este că animalele au ajuns în zone care ar reprezenta o premieră la nivelul județului Buzău, în acest sens.
Autoritățile buzoiene sunt în gardă în această perioadă. Reprezentanții Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău spun că se așteaptă ca, în luna octombrie, atacurile urșilor să se înmulțească.
Ursul, la fel ca şi lupul, este protejat prin lege şi poate fi împuşcat doar cu aprobări speciale de la Ministerul Mediului. Anul trecut, nici un animal nu a fost împuşcat deşi au fost înregistrate atacuri în mai multe localităţi de munte ale judeţului Buzău. La solicitările venite din partea buzoienilor participă atât reprezentanții AJVPS Buzău, cât și jandarmii montani. Intervențiile sunt însă destul de riscante. Există situații în care animalul în încercarea de a fugi se agață în plase, iar salvarea lui se face destul de greu.
Autorităţile par neputicioase să-i apere pe cetăţeni. În ţările civilizate, tipul acesta de probleme se rezolvă prin proiecte guvernamentale care prevăd hrănirea animalelor în habitatul lor, astfel încât acestea să nu fie nevoite să vină în zonele populate în căutarea hranei.(Dana Sin)
Ilustratii ursi