Drumul de acces lasă de dorit
Buzoienii au avut chef de mișcare în minivacanța prilejuită de sărbătorile pascale. Sute de turiști din județ dar și din țară au ales să facă o drumeție în Munții Buzăului, pentru a vedea renumiții Trovanți. Supranumite ”Babele de la Ulmet”, pietrele au forme dintre cele mai ciudate și ajung să măsoare cîțiva metri înălțime. Însă pentru a ajunge aici, vizitatorii au avut de parcurs cîțiva kilometri de drumuri pline de gropi și bolovani.
Trovanții de la Ulmet au atras ca un magnet sute de turiști în zilele de Paște. Dornici de mișcare după mesele îmbelșugate din ultimele zile, oamenii au luat cu asalt potecile de munte care duc la acest obiectiv. Odată ajunși în zona trovanților în fața ochilor se arată un peisaj aparte. Pietrele cu forme ciudate lasă impresia unui loc desprins parcă dintr-o eră îndepărtată a istoriei, atunci când natura reuşea să creeze primele forme de viaţă.
La unison turiștii spun că au ales locul pentru a face mișcare și pentru aerul curat.
Chiar dacă zona a fost inclusă recent în Georparcul Internațional UNESCO ”Ținutul Buzăului”, infrastructura din zonă lasă de dorit. Turiștii au fost nemulțumiți de felul în care arată drumul de acces până în punctual de atracție turistică.
Trovanţii sunt numiţi, popular, ”pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că aceştia cresc și îşi pot schimba locul. Specialiştii spun că trovanţii sunt formaţiuni naturale, având acelaşi mod de formare cu cel al babelor din Bucegi.
Florin Zafiu
Adrian Meteleanu