Bisoca îngropată în zăpadă

0
19

Oameni au săpat tuneluri pentru a ieși din locuințe
Bisoca este una dintre comunele judetului Buzău afectate de căderile masive de zăpadă. Se întide pe o suprafață aproape cât cea a Capitalei, satele fiind conenctate printr-o lunga rețea lungă de drumuri comunale. Viscolul si ninsorile abundente au troienit zapada izoland practic mai multe localități. Abia după ce vântul a scazut în intensitate iar ninsorile s-au oprit, duminică utilajele de deszapezire au acționat pentru a curăța drumurile de zăpadă. Pe alocuri, troienele au depăsit 2 metri în înalțime, punând în dificultate utilajele grele, care în unele situații au suferit avarii.
Pentru a putea face față situației, primarul comunei Bisoca a solicitat în sprijin utilaje din alte localități care au trecut mai ușor prin episodul de iarnă severă. Nu s-a mai așteptat ca la finalul lunii ianuarie, după un început de iarnă călduros să fie înregistrate căderi de zăpadă atât de mari.
Oamenii s-ar trezit dis de dimineață cu zăpada trecută de gardurile casei, până aproape de ferestre. Porțile erau blocate iar la animale nu aveau posibilitatea să ajungă pentru a le hrăni. După ce și-au încălzit bine locuințele, sătenii au pus mâna pe lopeți și au săpat tuneluri pentru a avea acces la drumul principal și la anexele gospodărești. Spre exemplu Elena, o femeie în vârstă de 55 de ani din comuna Bisoca a fost nevoită aproape singură să își facă loc prin curtea casei cu lopata. Soțul și-a rupt piciorul pe gheață, pe umerii acesteia căzând întreaga sarcină de a avea grijă de animale și de locuință. Povestește că nu se mai aștepta să ningă atât de mult iar dacă nu ar fi avut sprijinul câtorva vecini, nu ar fi reușit să treacă de troiene și să ajungă la animale pentru a le da de mâncare.
Gospodării îngropate sub troienele care uneori depășesc 2 metri sunt aproape la tot pasul în comuna Bisoca. La câteva sute de metri depărtare, o altă femeie cu lopata în mână își face cale printre munții de zăpadă. A reușit să curețe o porțiune dintr-o potecă pe care să se deplaseze spre anexele gospodărești dar povestește că mai are mult de muncă. Zăpada a îngropat și lemnele de foc iar drumul până acolo este extrem de anevoios.
Sătenii au spus că respiră deocamdată ușurați. A nins doar două zile iar viscolul s-a oprit. Munca însă de abia acum începe. Rând pe rând toate drumurile vor trebui curățate de zăpadă. La fel și acoperișurile caselor pe care s-a așternut un strat gros de nea.
Imaginile surpinse de dronă vorbesc de la sine. O comună întinsă pe sute de kilometri pătrați acoperită de un veșmânt alb. Pe alocuri norii aproape că ating vârfurile copacilor iar ici-colo câte un horn mai scoate o limbă de fum. Oamenii uitaseră cum este să traiești cu iarna la poartă dar în ultimele zile iată că și-au reamintit.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ