38 de blocuri din municipiul Buzău vor fi debranşate de la reţeaua centralizată de încălzire. Decizia urmează să fie aplicată în acele imobile în care a rămas câte un singur aparatment racordat la Regia Autonomă Municipală. Primăria lucrează la un proiect de hotărâre, în acest sens, proiect ce va fi supus aprobării în Consiliul Local Municipal.
Toamna vine cu veşti proaste pentru buzoienii racordaţi la reţeaua de termoficare a Regiei Autonome Municipale. Aceştia ar putea fi obligaţi ca, în sezonul rece, să plătească integral costurile pentru încălzirea apartasentelor. Primăria a anunţat că nu există fonduri pentru a mai subvenţiona energia termică, aşa cum a făcut-o până acum. În buget este cuprinsă o sumă de bani care poate asigura, doar până la 1 noiembrie, subvenţia pentru apă caldă. În aceste condiţii singura soluţie rămâne obţinerea unor fonduri de la Guvern.
Primarul Constantin Toma a explicat că Regia Autonomă Municipală nu are cum să mai fie eficientă, acum când a rămas cu o treime din numărul iniţial de abonaţi. Pierderile sunt foare mari, iar la toate astea se adaugă datoriile istorice.
Dată fiind situaţia în care se află RAM Buzău, Primăria a realizat un studiu, din care a reieşit că în 38 de blocuri din Buzău a mai rămas branşată la RAM doar câte o locuinţă, generând pierderi pe reţea. De aceea, s-a decis să fie tăiate ţevile de căldură.
Pentru cei care urmează să fie debranşaţi de la sistemul centralizat de termoficare, Primăria ar urma să contribuie cu sume de bani, pentru a-i ajuta să-şi instaleze centrale de apartament. Sumele vor fi alocate diferit, în funcţie de veniturile proprietarilor, putând să acopere chiar costul integral al centralei, pentru acei cetăţeni cu venituri foarte mici.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea