Buzău International Arts Festival și-a anunțat câștigătorii

0
7

Tradiție de teatru și film
Buzău International Arts Festival a reunit în 2022 edițiile cu numărul șapte ale Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, primul eveniment dedicat în exclusivitate teatrului independent, la Buzău, și Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF, eveniment ce și-a propus să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România.
Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B s-a desfășurat în perioada 8 – 13 septembrie, și a prezentat publicului șapte spectacole de teatru.
Premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost acordat piesei BACANTELE a lui Euripide, montarea unei manifestări ritualice, însoțită de muzică live, coborâtă în piesa antică, dinspre zilele noastre. Regizoarea Georgia Tsangaraki a câștigat și premiul pentru Cea mai bună regie, pentru spectacolul BACANTELE. Premiul Cel mai bun actor a fost acordat lui Andrei Bibire, pentru rolul Nick din spectacolul Bani, timp și alți demoni, de la Teatrul Apropo iar la categoria Cea mai bună actriță, câștigătoare a fost Isabela Oancea, pentru rolul Mama, din spectacolul Durata medie de viață a mașinilor de spălat – Premieră, de la Teatrul din Buzunar Galați.
Premiul special al juriului, pentru rolul Agave din spectacolul BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, s-a acordat actriței Elpiniki Marapidi iar Premiul special al organizatorilor a fost acordat actorului Teodor Ivan, pentru rolurile din piesa Undeva, aproape, în regia lui Ovidiu Ivan, produsă de Teatrul din Stejar din Iași.
Totodată, Buzău Internațional Film Festival a adus în fața publicului buzoian patru secțiuni cu filme de scurtmetraj și lungmetraj.
Câștigătorul competiției de lungmetraj a fost Balaur / A Higher Low, nominalizat pentru Cel mai bun film la festivalurile de film Transilvania International Film Festival și Anonimul.
De asemenea, o mențiune specială a primit și filmul Vecini nominalizat la Shanghai International Film Festival și la Palm Springs International Film Festival.
Documentarul câștigător a fost ales Călătorie spre apus ce urmărește drumurile care duc în întunericul rece al declinului familiei, al societății patriarhale, al firmelor educaționale, al religiei și al unui pământ în care spațiul comun este modelat de un egoism, chiar revoluționar, din Italia. O mențiune specială a primit filmul Delta Bucureștiului.
Marele premiu al competiției de film studențesc a fost împărțit între Planuri de vacanță și Prin oraș circulă scurte povești de dragoste iar scurtmetrajul premiat în 2022 a fost Amintiri dintr-o după-amiază de vară
Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B este primul eveniment dedicat în exclusivitate teatrului independent, la Buzău și a devenit deja o tradiție anuală. În cadrul festivalului, spectatorii au ocazia să întâlnească actori celebri ai scenei și ecranului și cu tineri în plină ascensiune, din România și din străinătate, în spectacole excelente, aduse chiar la Buzău.
Festivalul de teatru și film a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și cu Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii. Invitatul special al ediției a fost actorul Michele Placido, cunoscut drept comisarul Cattani din serialul Caracatița.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ