BUZĂUL, DUPĂ FURIA APELOR

0
102

Furia apelor revărsate de pe versanţi în urma ploilor torenţiale din ultimele zile a lăsat în urmă pagube imense în zone de deal şi de munte ale judeţului. Sute de persoane din mai multe localităţi au avut de suferit din cauza potopului, iar altele se tem ca pământul care musteşte de apă să nu o ia la vale.
Potrivit unui bilanţ al autorităţilor judeţului, trei drumuri judeţene au fost afectate de viituri formate în urma precipitaţiior căzute în ultimele zile. Este vorba de DJ 203L Bozioru-Odăile-Brăeşti, DJ 102F Căneşti-Chiliile şi DJ 203K Mânzăleşti-Lopătari. De asemenea, 27 de drumuri comunale sunt avariate sau distruse, în comunele Lopătari, Bozioru, Topliceni şi Chiliile, după ce apa scursă de pe dealuri sau versanţi au spălat pietrişul, a format făgaşe şi crăpături adânci. De departe, cele mai mari probleme au fost la Chiliile, unde mai multe sate au rămas izolate rutier, după ce drumul de piatră ce face legătura între aceste aşezări a fost rupt de o viitură puternică.
În urma situaţiei prezentate, secretarul de stat Raed Arafat a fost tri¬mis şi la Buzău pentru a evalua situaţia la faţa locului şi, la scurt timp, au fost luate şi măsurile necesare pentru ajutorarea cetăţenilor. Imediat au fost direcţionaţi spre localităţile afectate de viituri zeci de jandarmi, militari şi pompieri.
Aproape 400 de persoane din comunele Chiliile şi Căneşti au rămas izolate după ce pârâul Sărăţel şi a ieşit din matcă şi a mutat tuburile de beton pe care se făcea accesul către 4 sate. Satele Şuchea, din comuna Căneşti, unde locuiesc 120 de oameni, şi satele Trestioara, Cre¬veleşti şi Budeşti, din Chiliile, unde sunt 280 de persoane, au rămas izolate după ce viitura a dislocat tuburile de beton pe care se trecea către cele patru sate. Mai mult, în cele patru sate nu se mai putea ajunge nici pietonal. Autorităţile au rezolvat problema, parţial, până sâmbătă seară. În comuna Chiliile, sute de oameni au rămas şi fără apă potabilă, după ce bazinul de captare a apei a fost colmatat. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că pentru remedierea situaţiei vor ajunge la Chiliile, 80 de jandarmi şi ¬mi¬litari pentru a ajuta la decolmatarea bazinului, astfel încât alimentarea cu apă să fie reluată cât mai curând. Astfel că, zeci de militari şi jandarmi au dat la lopată, sâmbătă, pentru a scoate piatra din bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu care împiedica apa să mai treacă în bazinele de decantare. În paralel, reprezentanţi ai Inspectoratului Jude¬ţean de Jandarmi Buzău au distribuit aproape 2.600 de litri de apă minerală localnicilor de la Chiliile, apă provenită din stocul rezervelor de stat.
S-a lucrat în schimburi pentru ca situaţia să fie rezolvată într-un timp cât mai scurt, iar în ajutorul militarilor şi jandarmilor au venit şi localnici. Duminică, forţele de intervenţie reuşiseră să ajungă la vană, astfel încât să fie reluată parţial alimentarea cu apă către localnici. Ajutaţi de jandarmi, 40 de militari din cadrul -Bata¬lionului 3 Geniu din Buzău, după ce au urcat două ore pe jos, au continuat să decolmateze digul barajului de acumulare din localitatea Creveleşti. Din barajul de la Izvorul Mocearului se asigură alimentarea cu apă potabilă pentru 1.700 de locuitori ai comunelor Chiliile şi Căneşti.
La cererea Poliţiei Rutiere, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis să închidă, temporar, DN 10 Buzău-Braşov, după ce în zona localităţii Sita Buzăului, în judeţul Covasna, din cauza viiturilor, şoseaua a fost acoperită de apă, pe alocuri având şi de 20 de centimetri. Decizia a intrat în vigoare sâmbătă seară, la ora 18,00, iar după câteva ore restricţia a fost ridicată. Şoferii care voiau să ajungă dinspre Buzău la Braşov au fost direcţionaţi pe ruta alternativă prin Vălenii de Munte, pe DJ 102 B. De asemenea, şi în zona localităţii Siriu au mai fost semnalate căderi de pietre, însă angajaţii CNAIR au interve¬nit imediat pentru eliberarea şoselei.
Toate pagubele au fost evaluate, iar un raport complet urmează să ajungă pe masa Prefecturii zilele acestea. Documentul va fi transmis apoi către Guvern, care va aloca sumele necesare care să acopere pagubele produse de ploi în județul Buzău.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ