Buzăul reprezentat la Transilvania Food Summit 2021

0
8

Green-deal, produse bio și realitate
Transilvania Food Summit 2021, cel mai mare eveniment de agribusiness, producție alimentară, HORECA și retail s-a desfășurat la Cluj cu participarea unui număr impresionat de specialiști în domeniul agriculturii. Județul Buzău a fost reprezentat de către George Sava, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, actual coordonator al Asociației Fermierilor din România.
Sunt românii, consumatorii și producătorii deopotrivă pregătiți pentru o agricultură ecologică? Produsele bio nu sunt o noutate pe rafturile magazinelor însă procentul în care sunt comercializate este foarte mic și reprezintă o nișă alimentară. Pe de altă parte, România încă nu se poate ridica la standardele europene. Îngrășămintele și substanțele necesare pentru lucrările agricole sunt deosebit de scumpe iar producțiile, în cel mai fericit caz sunt la jumătate față de cele rezultate printr-o agriculturătră tradițională. Este concluzia fostului secretar de stat în Ministerul Agriculturii, George Sava, actual coordonator al Asociației Fermierilor din România, la Transilvania Food Summit 2021.
Pentru a atinge țintele green-deal, autoritățile ar trebui să încurajeze prin politici de susținere tinerii întreprinzători care își doresc dezvoltarea unei ramuri verzi a agriculturii.
La acest moment atât prețurile cu care se pot achiziționa substanțele și tehnica necesare în agricultura eco cât și prețurile finale ale produselor din magazine sunt mult prea ridicate. Sunt doar două dintre motivele pentru care cel puțin la acest moment în România fermierii încă se bazează pe agricultura convențională.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ