Călmățui, parte din Canalul Siret-Bărăgan

0
2337

Proiect inedit prezentat la Direcția Agricolă
În cadrul unei conferințe de presă organizată la Direcția Agricolă Buzău, unul dintre inginerii care a pus bazele Canalului de irigații Siret-Bărăgan a prezentat un nou proiect. Acesta prevede o deviere a canalului pe Râul Călmățui prin care peste 350 de mii de hectare ar putea fi irigate.
“Canalul Siret-Bărăgan cu o lungime de 197 de km .este prevăzut să preia apă din Acumularea Călimănești, lângă Focșani și merge până la Acumularea Dridu. Volumul de apă preluat se prevede a fi de 200 mc pe secundă și irigă o suprafață între 600 și 700 mii de hectare. Ca noutate , noi am vrea ca o parte din debitul de pe Siret-Bărăgan să fie preluat și deversat în Râul Călmățui care deja este regularizat și asigură o rapididate în executare. Va deservi în jur de 350 mii de hectare. Avantaje sunt pentru fermierii din zona Ialomița, Buzău și Brăla” a declarat inginerul Petrică Marin, președintele Asociația Prosantera.
Reprezentanții Direcției Agricole consideră că proiectul este unul genial din mai multe considerente, atât economice și de mediu.
“Proiectul mi se pare genial, în primul rând proiectul și soluția găsită de experți este genială pentru că în afara faptului că se ține cont de acest canal și nu vor mai fi exproprieri pe cursul Călmățuiului, gândiți-vă că putem avea și zone cu potențial inundabil unde înainte băltea apa și anumite terenuri nu se puteau cultiva. Realizează două lucruri, proiectul nu trebuie luat de la zero, este deja investit în el. Îl văd realizabil și în momentul în care vom avea și datele economice îl vom prezenta ministrului Agriculturii. Apa acum curge degeaba pe cursul râului, trebuie valorificată ”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcția Agricolă Buzău.
Canalul Siret-Bărăgan a fost proiectat pentru a asigura necesarul de apă fermierilor din Câmpia Română. Lucrările au fost realizate doar parțial pe teritoriul județului Vrancea pe o lungime de 50 de kilometri din care doar 5,7 kilometri sunt funcționali.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ