”CALOIANUL” TRECE TESTUL TIMPULUI

0
495

Fetele tinere au străbătut ulițele satului pentru a invoca ploaia
Obiceiul de invocare a ploilor, Caloianul este păstrăt, încă, în zonele de câmpie ale județului. La Pogoanele, în satul Căldărăști, în a treia săptămână după Sfintele Sărbători Pascale, fetele s-au înbrăcat în straie populare și au luat la pas ulițele satului invocînd ploaia. Există un ritual, pe care tinerele l-au respectat cu sfințenie.
În cultura populară din Bărăgan, Caloianul este o păpuşă din lut galben, Acesta trimisul oamenilor la zeul ploilor, în timp de secetă, pentru a-l determina să dezlege ploile. Fetele mari şi femeile tinere făceau un mic omuleț pe care îl puneau într-un sicriu și imitau ritualul înmormântării.
După ce a fost pus în coșciug, împodobit cu coji de ouă și flori, alaiul a pornit pe ulițele satului să îmnormânteze Caloianul într-un loc cu verdeață. Din alai nu au lipsit preotul și localnicii care duceau coșciugul și crucea. Un paner plin cu bucate și colivă era dus de fetele care au cîntat melodii triste și au bocit.
După trei zile de la oficierea ritualului de înmormîntare, tinerele fete au dezgropat Caloianul, apoi au mers și l –au aruncat în trei fântâni.
Apoi, fetele împodobite cu frunze de salcie au dansat dansul paparudei, pentru a invoca ploaia.
Bătrânii satului , ieșiti la poartă au fost foarte încântați de alaiul fetelor.
Alaiul de fete a fost coordonat de Steluța Enache, educatoare la Grădinița cu program normal din satul Căldărăști. Aceasta le-a ajutat pe tinerele fecioare să învețe ritualul
Denumirea de Caloian vine din cuvântul slav kaljeni, adică, de lut și simbolizează fertilitatea și belșugul.

Iuliana Sârbescu/ Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ