Cancerul din spatele pandemiei

0
6

Situație alarmantă în cazul programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin
Din pricina pandemiei și a măsurilor pe care autoritățile le-au impus în sistemul sanitar, în ultimii doi ani foarte puține femei au reușit să își facă investigații pentru depistarea cancerului de col uterin. O situație alarmantă, având în vedere că România este a treia țară din Europa ca mortalitate în rândul femeilor.
La nivelul județului Buzău, Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin a început în anul 2013. În perioada 2013-2019, în cadrul rețelei creată de Spitalul Județean de Urgență Buzău, au fost testate peste 6500 de femei. Dintre acestea, aproximativ 500 de femei au avut leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer.
Coordonatorul Programului Național de Screening, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău, a atras atenția că din pricina pandemiei, medicii de familie nu au mai putut informa femeile cu privire la importanța investigațiilor pentru depistarea cancerului de col uterin, în ultimii doi doar trei femei reușind să își facă testele necesare.
Specialiștii recomandă medicilor de familie să se implice mai mult în ceea ce privește informarea pacientelor cu privire la programul național de screening, având în vedere cifrele îngrijorătoare privind cancerul de col uterin.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ