Câți refugiați ucrainieni mai lucrează în Buzău

0
9

A trecut un an din momentul în care trenul refugiaților a oprit în Gara Buzău
A trecut un an din momentul în care mai bine de 300 de refugiați ucrainieni sosiți în Gara Buzău din zonele de conflict, erau transferați cu autobuzele la Sala Sporturilor, locul în care erau așteptați cu hrană. De aici urmau să fie repartizați către diverse unități de cazare de pe raza județului Buzău.
Pentru a le veni în sprinjin, autoritățile centrale le-au oferit posibilitatea cetățenilor ucrainieni să lucreze pe teritoriul României. Astfel, potrivit unei statistici realizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, 1.510 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii. Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați au fost în judeţele: București, Suceava, Maramureș, Arad și Bihor. 740 cetățeni ucraineni au fost angajați. Județul Buzău a fost unul de tranzit, arată reprezentanții AJOFM Buzău. Au fost însă și persoane care au găsit un loc de muncă.
Doi dintre cetățenii ucrainieni s-au angajat chiar într-unul dintre hotelurile în care au fost cazați.
Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
A fost un efort susținut din partea autorităților centrale și locale. Totodată, sprijinul buzoienilor a fost masiv, mai multe persoane oferindu-le refugiaților cazare.

Florin Zafiu
Cristi Zburlescu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ