Ce spun locatarii din blocurile cu bulină despre cutremure

0
17

Primăria Buzău a anunțat consolidarea blocurilor cu risc seismic
Cutremurele din Turcis și Siria dar și cele mai recente înregistrate în partea de sud a României îi pun pe gânduri pe buzoieni. Mai cu seamă pe cei care își duc traiul zilnic în așa zisele blocuri cu bulină roșie. În anul 2005 a fost realizată o listă a clădirilor de locuit din municipiul Buzău împărțite în mai multe categorii de risc. O dată cu tabelul au venit și semnele care indică faptul că imobilele ar putea fi afectate în cazul unor seisme. Cu toate acestea, locatarii nu s-au mutat din apartamente, trăind în continuare cu o teama care însă de-a lungul timpului s-a mai estompat. Oamenii își văd de treburile zilnice și se roagă des ca pământul să nu se mai înfurie. Sunt conștienti că așa cum în anul 1940 a lovit puternic, la fel și în 1977, va mai exista un episod cumplit. Dar pâna atunci nu își pot abandona pofta de viață după fiecare mișcare telurică. Dar sunt pregătiți de orice…
Cutremurele din Vrancea lovesc pe arii întinse. Ele pot fi resimțite pâna în Republica Moldova, prin Câmpia Romana și pâna la Sofia, în Bulgaria. De ceva ani epicentrul din Vrancea s-a extins până în județul Buzău. Ceilalți buzoieni care nu locuiesc în blocurile cu risc seismic nu își imaginează cum ceilalți o pot face, având în vedere starea clădirilor.
Primarul Constantin Toma a precizat recent că la nivelul municipiului Buzău există 62 de clădiri aflate în proprietatea Guvernului, care sunt într-o stare fizică deplorabilă și pe care administrația ar dori să le aibă în proprietate, pentru a le putea în locuințe sociale sau pentru tineri. Edilul orașului a subliniat că în urma unei discuții cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Zoltan Cseke, cel din urmă a anunțat că Guvernul va aloca 1 miliard de euro pentru consolidarea blocurilor vulnerabile la cutremure.
CONSTANTIN TOMA FACEBOOK
, a atras atenția primarul municipiului Buzău.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ