CONCURS DE CENTENAR

0
87

Pentru 2018, an ce marchează Centenarul României Mari, Muzeul Județean se pregătește din timp pentru a organiza, așa cum se cuvine, o serie de evenimente pentru buzoieni. Instituția intenționează să organizeze pe tot parcursul lui 2018, o serie de dezbateri culturale lunare pe tema a 100 de ani de existență a României moderne. Muzeul Județean mai are însă în plan realizarea unui proiect  în premieră, ce va implica elevii din școlile buzoiene. Mai exact, se va organiza un concurs de istorie, pe tema Marii Uniri, iar copiii care vor fi declarați câștigători vor avea ocazia ca, de 1 Decembrie, să fie prezenți la evenimentele de la Alba Iulia.

Conducerea Muzeului Județean spune că se așteaptă ca elevii pasionați de istorie să participe în număr mare la un astfel de concurs, în condițiile în care, cei ce vor fi desemnați câștigători vor avea ocazia să fie alături de alte sute de mii de români, la evenimentele de la Alba Iulia.

Reprezentanții instituției vor ca de pe urma acestui concurs să beneficieze câți mai mulți elevi, însă pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să fie parcurse câteva etape.

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etapele preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor pe parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Realizarea unirii a fost motivul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei.

(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ