Despre transportul de persoane la nivelul judeţului Buzău se poate vorbi orice numai de bine nu. În oraşe, buzoienii sunt siliţi să plătească bilete pentru a se deplasa cu autovehicule de transport fără condiţii minime necesare pe timp de vară iar dacă vorbim despre transportul intrajudeţean atunci lucrurile se prezintă şi mai dezastruos. Oameni înghesuiţi ca sardelele la 35 – 40 de grade în maşini vechi de zeci de ani. Consiliul Judeţean Buzău a demarat o campanie de control în trafic şi promite şi retragerea unor licenţe de transport.
O parte dintre societăţile care efectuează transport de persoane intrajudeţean sunt mînate de profit dar mai puţin de asigurarea unor condiţii minime pentru pasageri. Aşa se face că în ratele de la ţară cu greu poţi găsi un aer condiţionat, fotolii decente, nu mai pui că oamenii sunt nevoiţi să se înghesuie în conservele pe roţi pentru că transportatorii nu sunt dispuşi să le pună cetăţenilor la dispoziţie mai multe autobuze. Faptele evidente de o perioadă bună de timp s-au verificat în urma unor controale pe care Consiliul Judeţean Buzău le-a desfăşurat în această vară.
Autorităţile promit retragerea unor licenţe pentru transportatorii care nu respectă legea şi amenzi drastice. Deja cîteva vor fi anulate dat fiind că societăţile care au cîştigat dreptul de a efectua curse regulate de transport nu îşi pot duce pînă la capăt obligaţiile.
De controale vor avea parte şi transportatorii de mărfuri, cu precădere cei din domeniul lemnului şi cel al construcţiilor. Asta pentru că nicio societate de profil nu a solicitat Consiliului Judeţean aviz pentru tonaj depăşit dar zilnic zeci de autospeciale încărcate peste măsură cu lemne şi produse de balastieră tranzitează judeţul şi afectează suprafaţa carosabilă. Autorităţile judeţene nu au renunţat la ideea de a instala cîntare pe drumuri tocmai pentru a sancţiona acest tip de nereguli.
Ideea cîntarelor fixe a fost preluată de autorităţile judeţene din experienţa împărtăşită de Consiliul Judeţean Timiş.
Florin Zafiu