COZONACII CU GUSTUL COPILĂRIEI

0
176

Sărbătorile de iarnă însemnă gustul de acasă al preparatelor românești. Unul dintre cele mai plăcute este acela al cozonacilor făcuți de părinți sau bunici. Scos cald din cuptor, cu nucă, cacao şi rahat sau cu brânză dulce şi stafide, cozonacul nu lipsește de pe masa de Crăciun şi Anul nou. Fiecare gospodină are secretul ei moștenit de la înaintași. Sophia, o fetiță de numai patru ani , învață încă de pe acum tainele celui mai pufos și gustos cozonac, de la bunica Aurora care ne povestește cum a ajuns să facă dintr-o pasiune pentru gătit, o mică afacere.
Micuța Sophia, ajutorul de bază a bunicii ne aștepta în bucătaria restaurantului pe care îl deţin părinții ei, echipată frumos cu bonetă și șort. Era trează încă de dimineață și deja preparase coca pentru cozonacii din ziua respectivă. Când am ajuns noi, Sophia umplea împreună cu mama ei, Adelina și bunica Aurora, cozonacii cu brânză și stafide. Bunica n-a spună împărtăţit câte ceva din felul în care ea reușește să facă unii din cei mai delicioși cozonaci. O carte de bucate veche găsită prăfuită într-un raft, i-a fost ghid în descoperirea rețetei. Contează foarte mult și calitatea ingredientelor folosite, mai spune ea.
Pentru că este chef bucătar, Sophia îsi prepară propria reteță, mini cozonaci cu ciocolată. Bineînțeles, cu ajutorul bunicii.
După ce au fost umpluți și împletiți frumos, cozonacii au fost așezați în tavă și introduși în cuptor unde vor sta circa 50 minute. Scoși din cuptor, rumeniți și calzi, cozonacii sunt presărați cu ou bătut și zăhăr apoi sunt introduși iar, pentru câteva minute, la loc pentru a se carameliza zahărul.
Adelina ne povestește cum o simplă poză cu cozonacii bunicii postată pe o rețea de socializare a fost începutul poveștii livrărilor cozonacilor la domiciliu. În perioada de pandemie, comenzile cozonacilor de la bunica, au fost ca un colac de salvare pentru întreaga familie.
Tot ea este responsabilă cu aprovizionarea cu ingrediente de cea mai bună calitate și livrarea către clienți a cozonacilor.
Vestea cozonacilor de la bunica a ajuns și peste hotare, iar clienții sunt încântăți de gustul deosebit și de umplutura aromată. Un client fidel al cozonacilor cu gustul copilăriei este Așadar , dacă treceți prin Berca și un miros aromat o să vă îmbie, să știți că bunica şi Sofia prepară cozonaci.

Iuliana Sârbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ