Sistemul medical din Buzău se confruntă, în continuare cu o criză acută de specialişti. Situaţia este cu adevărat gravă la secţia de oncologie, unde doar doi medici au în grijă peste o mie de bolnavi. Probleme de personal sunt şi la secţia de diabet, care se confruntă, în plus şi cu subfinanţarea programului de sănătate pentru bolnavii cu astfel de afecţiuni.
Programul naţional de oncologie se derulează, la Buzău prin secţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, două cabinete în sistem ambulatoriu şi mai multe farmacii. 1.079 de bolnavi primesc tratament specific, însă numărul de medici care îi îngrijesc pe aceştia este extrem de mic. Potrivit datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, activitatea la nivelul secţiei de oncologie, cât şi în sistem ambulator este asigurată de 2 medici oncologi, necesarul, la nivelul judeţului fiind de 5 medici specialişti. Criza de specialişti s-ar putea încheia, însă, nu prea curând.
Partea pozitivă este aceea că necesarul de fonduri pentru derularea programului de oncologie este acoperit.
Nu la fel de bine stau lucrurile, din punct de vedere financiar, în ceea ce priveşte un alt program naţional derulat prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, anume cel de diabet zaharat. În acest caz, pe lângă deficitul de medici, bugetul alocat este insuficient pentru a asigura funcţionarea programului în bune condiţii, până la sfârşitul anului. În total, la nivelul judeţului Buzău, Casa de Asigurări de Sănătate asigură derularea a şapte programe de sănătate curative.(Laurenţiu Marinov)