Noul an școlar vine la pachet cu multe probleme, mai ales acum, când coronavirusul a dat peste cap tot sitemul de învățământ. Un părinte trebuie să știe că în momentul în care copilul ajunge la școală, este în siguranță, iar în cazuri nefericite, există un medic prezent pentru a lua primele măsuri. Dacă la oraș, fiecare instituție școlară beneficiază de un cabinet medical și un doctor , în multe școli din mediul rural situația este cu totul alta. Mulți copiii de la țară beneficiază de asistență medicală doar prin cabinetele medicilor de familie.
Potrivit unui acest act normativ din anul 2008 , acolo unde nu există cabinete medicale în grădinițe și școli, asistența medicală se poate realiza prin medicii de familie din localitățile respective . Primăriile ar trebui să încheie cu aceşti medici, un contract prin care ei asigură și asistența medicală din școli. Cheltuielile pentru aceste servicii sunt suportate de către administraţiile locale. În realitate, medicii de familie din mediul rural sunt foarte puțini și majoritatea primăriilor nu au incheiat aceste contracte motivând lipsa bugetului.
De asemenea, potrivit unui nou ordin, fiecare unitate școlară trebuie să aibă un spațiu special destinat pentru cabinetul medical, iar dacă un copil este suspect cu Covid -19 acesta trebuie izolat într-o cameră amenajată special pentru astfel de situații.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că la nivelul județului Buzău , nu sunt probleme în cea ce privește prezența unui medic în cadrul unităţilor de învăţământ, chiar dacă un cabinet deservește, în cele mai multe cazuri, două şcoli.
Medicii de familie consideră că asistenții comunitari, ar putea veni în ajutorul cadrelor medicale din mediul rural care nu fac față situației .
Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea