CU AVERILE LA CONTROL! 15 iunie, data limită de depunere a declarațiilor

0
110

Până la data de 15 iunie, angajaţii din instituţiile statului care ocupă funcţii şi demnităţi publice au obligaţia de a depune şi afişa declaraţiile de avere şi interese. În caz contrar, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, funcţionarii şi şefii de instituţii pot fi sancţionaţi cu până la 2.000 de lei. Spre exemplu, aleşii din cadrul Consiliului Local Municipal Buzău nu au găsit de cuviinţă să-şi afişeze declaraţiile pentru anul în curs. Doar Maria Ionescu, consilierul care l-a înlocuit pe demisionarul Marin Ion, şi-a postat în mediul online situaţia financiară. Cu toate că o parte dintre consilieri le-au afişat anul trecut, conform legii declaraţiile sunt depuse anual pentru a dovedi dacă există modificări sau nu. Și primarul Constantin Toma declara anul trecut că deţine un teren în suprafaţă de 51 de hectare la Siriu, nu are în proprietate vreo clădire, autoturism, bijuterii sau conturi bancare şi nici datorii. În schimb, înainte de a se instala pe scaunul de primar, Constantin Toma câştiga aproape 90.000 de lei anual din funcţiile de director la Agra S.A Ziduri şi Grup Romet. Totodată edilul deţinea părţi sociale şi acţiuni în valoare de peste 2,5 milioane lei la mai multe societăţi în calitate de acţionar, asociat sau fondator. Edilul va trebui să îşi reactualizeze declaraţia de avere, mai ales că de curând au apărut în spațiul public informații conform cărora primarul are datorii neachitate şi există modificări şi în ceea ce priveşte veniturile.
Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Consiliul Judeţean Buzău. Doar un singur membru şi-a publicat documentul pe site-ul oficial şi acela a fost preşedintele Petre Emanoil Neagu. Conform documentului, şeful de la Consiliu deţine două terenuri în suprafaţă de 14 hectare la Cislău şi Pătârlagele, dobândite printr-o moştenire. Petre Emanoil Neagu se mai poate mândri cu trei clădiri, două apartamente şi o casă la Buzău şi Pătârlagele, dar şi cu trei autoturisme, un Volkswagen din 2006, o Toyota Rav4 din anul 2013 şi o altă maşină de teren, Mazda CX-5 tot din anul 2013. Șeful Consiliului Județean nu este un împătimit al bijuteriilor, dar şi-a depus la bancă 16.500 de euro. Totodată are de returnat instituţiilor bancare un credit în valoare de 60.000 de lei. Pentru că a fost ales de consilieri să conducă instituţia Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu este recompensat anual cu suma de 61.212 lei.
Prefectura este singura instituţie din cele reprezentative care a publicat situaţia declaraţiilor de avere actualizată la anul 2017. Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, deţine două terenuri în suprafaţă de 700 de mp în municipiul Buzău şi la Cochirleanca, are în proprietate patru clădiri, case şi apartamente, la Buzău şi Râmnicu Sărat şi un autoturism Mercedes din 2005. Nu deţine bijuterii sau obiecte de artă cu o valoare mai mare de 5.000 de euro, nici depozite bancare, dar şeful de la Casa Albă trebuie să returneze băncilor până în anul 2032 peste 700.000 de lei.
Conform legii, persoanele publice care ocupă funcţii şi demnităţi au obligaţia anual de a depune declaraţiile de avere şi interes sau de fiecare dată când apar modificări în situaţia financiară.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ