Cum afectează atacurile cibernetice apa de la robinet

0
283

Se pot introduce diverse substanțe chimice în sistemul de apă
Atacurile cibernetice nu fac ravagii doar în sectorul economic sau cel de securitate. Preluarea controlului ori simpla deteriorare a unor sisteme de siguranță a unei rețele de computere care gestionează spre exemplu distribuția apei potabile către populație, poate avea efecte devastatoare.
Raportul Business Internet Security 2022 arată că „aproximativ 35% dintre atacurile cibernetice din România au fost făcute prin ransomware (atac cibernetic prin care se amenință publicarea datelor personale ale victimei sau blocarea permanentă a accesului la acestea, dacă nu se plătește o răscumpărare…. Atacurile DDoS au crescut cu 21% față de anul trecut, în timp ce atacurile ransomware au crescut și ele cu 18%.”
În cadrul Conferinței tehnico-științifice internaționale cu tema” ”INDUSTRIA APEI – Provocări și perspective: SECURITATE CIBERNETICĂ“, Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România a precizat că amenințările cibernetice în ceea ce privește securitatea companiilor de utilități sunt unele dintre cele mai semnificative din întreaga lume. Faptul că sistemele de apă au fost modernizate astfel încât să poată fi controlate de la distanță a creat posibilități pentru atacatori de a interveni în sistem. Conducerea Companiei de Apă Buzău a subliniat că au fost făcute investiții în ultima perioadă în asigurarea rețelelor informatice împotriva atacurilor cibernetice.
În funcție de structura și funcțiile unei rețele informatice care deservește un sistem, un atacator poate opri fluxul de apă către populație, poate distruge componente fizice ale aparatului de distribuție sau mai grav poate introduce diverse substanțe chimice în sistemul de apă într-o modalitate care poate compromite calitatea apei punând în pericol întreaga populație.
Ținânt cont de viteza cu care avansează tehnologia și tipurile de atacuri cibernetice, din ce în ce mai sofisticate și uneori greu de stopat, cu efecte dintre cele mai grave și costisitoare, operatorii de apă din întreaga țară au fost sfătuiți de către specialiti să monitorizeze strict rețelele iunformatice și să intervină cu investiții acolo unde sunt constatate breșe.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ