“Ținutul Buzăului”, locul unui eveniment în premieră națională
Delegația UNESCO împreună cu cei 24 de participanți din 17 țări cu situri desemnate UNESCO au vizitat miercuri obiective turistice din cadrul Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”. Excursiile pe teren au vizat Centrul de Vizitare GeoGate și Vulcanii Noroioși – Pâclele Mari. Turul a fost organizat de către Consiliul Județean Buzău care este în aceste zile gazda unui eveniment de importanță majoră pentru comunitatea internațională a geoparcurilor, Workshop-ul regional pentru Europa, privind rolul centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO, eveniment organizat împreună cu UNESCO, prin Biroul European Regional pentru Știință și Cultură în Europa. Temele discutate în cadrul întâlnirii sunt fost variate, de la gestionarea integrată a rețelei de geoparcuri până la schimbul de experiență în ceea ce privește administrarea și punerea în valoare a acestor situri UNESCO. Popasul organizat la Vulcanii Noroioși, a fost unul surprinzător pentru vizitatori, având în vedere unicitatea locului.
Unul dintre delegați a avut parte și de o experiență inedită. A alunecat pe noroiul format de vulcani. A găsit totuși puterea să se amuze pe seama acestui incident.
Oaspeții au plecat cu impresii frumoase și cu multe poze pe care le-au făcut în teren.
Geoparcul ”Ținutul Buzăului” a primit titlul de site UNESCO în luna aprilie a acestui an. De atunci numărul vizitatorilor s-a aflat pe un trend crescător .
„Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, înglobează 18 comune, se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de peste 40.000 de locuitori.
Florin Zafiu