DEPUTATUL SORIN LAZĂR ȘI FINANȚAREA SPORTULUI ROMÂNESC

0
96

Primăriile ar putea finanța în mod legal, cu până la 5 % din propriul buget, activitățile sportive. Declaratia a fost făcuta recent de catre vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, deputatul buzoian Sorin Lazăr. Demnitarul a anunțat că a fost dat aviz pozitiv pentru a se deschide această posibilitate.

În cadrul ședinței de miercuri, 4 octombrie, a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, deputatul buzoian Sorin Lazăr a dat aviz pozitiv pentru comisia de fond, care este comisia de învățământ, la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000. Mai exact, prin acordarea acestui aviz favorabil, primarii vor putea finanța în mod legal, cu până la 5 % din propriul buget, activitățile sportive.

Până la acest moment, nu a mai existat o astfel de prevedere și din acest motiv sportul nu era foarte bine finanțat, ba mai mult decât atât, au fost numeroase probleme cu finanțări ilegale ale activităților sportive. Acum s-a deschis această posibilitate, ca până în limita a 5 % din buget, activitățile sportive să fie finanțate.  A fost o dezbatere în cadrul comisiei, în care proiectul de lege prevede ca acești 5% să fie dați cu condiția obligatorie a respectării legii ajutoarelor de stat.

 Demnitarul își exprimă nedumerirea cu privire la acest capitol, pentru că după părerea sa, performanța însemnă promovarea în ligă superioară. Comisia de fond nu este comisia de buget finanțe, ci comisia de învățământ. Sorin Lazăr consideră că un rol important în această lege îl are comisia juridică.

În maxim 2-3 săptămâni, această lege ar trebui să ajungă în plenul Parlamentului, timp în care actul normativ va trece prin comisia de fond, la învățământ, urmând să primească aviz și de la comisia juridică. În cadrul ședinței, Federația Română de Fotbal a venit cu o propunere pe un alt subiect ce nu a făcut obiectul ședinței.

,,A mai fost o intervenție a Federației Române de Fotbal care a dorit ca jocurile de noroc, pariurile să aibă nevoie de avizul lor, dar aici este o altă problemă, este vorba de Legea monopolurilor de stat și iarăși avem nevoie de avizul comisiei juridice până la a ajunge legea în dezbaterea plenului”, a menționat Sorin Lazăr.

În cadrul ședinței Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, au mai fost anumite păreri potrivit cărora această finanțare a primăriilor să se facă fără limită, dar majoritatea a fost de părere că o unitate administrativ teritorială finanțează în primul rând, investiții și activități care sunt folositoare bunului mers al societății al nivelului de trai și ulterior activității sportive. Din acest motiv, a fost lăsată o limită pentru ca altfel să nu existe riscul ca un primar să investească tot bugetul unei localități pentru a finanța o echipă sportivă.

Social-democratul Sorin Lazăr este vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe, bănci și se remarcă printr-o prezență importantă în activiatea Parlamentului.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ