Dezastre în judeţul Buzău! 10 coduri galbene şi portocalii în doar câteva ore

0
98

Nori negri s-au strâns seara trecută deasupra localitătilor din nordul judetului. Meteorologii au emis pe rând avertizări cod galben si portocaliu de vreme rea, avertizări care si-au produs efectele din plin. La Lopătari, Vintilă Vodă si Mânzălesti a plouat cu găleata, iar Slănicul a iesit din matcă. Viitura puternică a măturat tot ce i-a stat iîn cale, animale, materiale de constructii,lemne si a distrus mai multe podete si punti de acces. Azi, reprezentantii Prefecturii au tras linie iar rezultatul este înfiorător. Sute de case rămase fără curent electric si apă potabilă si mai multe drumuri distruse.
Meteorologii au emis ieri nu mai putin de zece coduri galbene si portocalii de ploi abundente, vânt si descărcări electrice pentru judetul Buzau. Iar atenționările meteorologilor s-au adeverit din plin. Natura s-a dezlăntuit si în doar cateva ore urgia s-a abătut asupra nordului judeţului.
Timp de câteva ore a plouat necontenit iar spre seară coşmarul s-a abătut peste comunele Lopătari, Vintilă Vodă şi Mânzăleşti. Apele au înghițit un pod chiar sub privirile îngrozite ale localnicilor care au privit neputincioși cum natura s-a dezlănțuit.
Şuvoaiele au măturat tot ce le-a stat în cale, animale, păsări, materiale de construcţii şi cel mai grav sute de gospodării au rămas fără curent electric şi apă potabilă.
Echipele Electrica şi cele ale Companiei de Apă s-au deplasat la faţa locului pentru a remedia defecţiunile. În acelaşi timp o comisie din cadrul Prefecturii a demarat o anchetă pentru a constata care sunt pagubele produse. În urma evaluării de la fața locului, în comuna Lopătari, în zona Malul Roșu, drumul a fost afectat prin surparea unei porțiuni din partea carosabilă pe o lungime de aproximativ 20 de metri. În satul Brebu au fost afectate drumuri sătești pe o distanță de jumătate de kilometru, la Săreni a fost distrusă trecerea amenajată din tuburi peste pârâul Slănic, în satul Vreju 2 kilometri de drum s-a surpat, la fel și în satul Bîsceni. În Satul Vechi au fost afectate două drumuri sătești prin distrugerea șanțurilor de protecție și spălarea stratului de balast pe o distanță de aproximativ 1,5 km. Printre satele afectate se mai numără Valea Ursului, Buștea și Gura Bădic. Instituţia Prefectului ar putea solicita sprijin financiar de la Guvern pentru lucrări de refacere a infrastructurii distruse de ape.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ