Direcţia Sanitar Veterinară în alertă! Pesta porcină africană, o ameninţare reală

0
65

Directia Sanitar Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor Buzău este în alertă din cauza pestei porcine africane, boală care a fost deja semnalată in tări precum:
Moldova, Ucraina si Cehia. Situatia, spun reprezentantii DSV este cu atât mai gravă cu cât vectorul de propagare a bolii nu o reprezintă animelele ci omul. Specialistii spun că boala începe să fie răspândită prin toată Europa în principal de turisti. La nivel judetean au fost instituite echipe diectionate în cinci zone care să verifice transporturile de mărfuri care vin, din spatiul european.
Pesta porcină africană este o boală periculoasă pentru animale deoarece nu există nici un tratament iar rata mortalității este de aproape sută la sută. În acest moment există mai multe focare ale infecției, cele mai multe în Republica Moldova și Ucraina. Recent specialiștii au decoperit cazuri și în Cehia care se diferențiază de cele din estul Europei prin vectorul de propagare.Reprezentanții DSV, spun că boala este răspândită de om și nu de animale.
Specialiștii DSV au încercat să explice traseul viral al afecțiunii răspândite de această dată de oameni. În același timp la nivel de județ au fost instituite mai multe filtre care verifică transporturile de mărfuri care vin, preponderant, din spațiul european.
Specialiștii spun că nu este o garanție a faptului că boala nu își poate face apariția și in Buzau
În același timp angajații DSV vor efectua verificări și în târgurile și oboarele din județul Buzău pentru a se asigura că nu există nici un focar sau vreun animal bolnav de pesta africană.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ