În timp ce alte popoare sărbătoresc ziua de Valentine s Day, drept ziua iubirii, românii au Dragobetele, sărbătoarea dragostei. De acestă zi se leagă și nenumărate tradiții și legende. Tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchete primele flori ale primăverii. Bătrânii acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Cei în vârstă credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor.
Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Potrivit ziuarului Unirea, se pare că Dragobete , numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”, nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia. Un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone. Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. Și tinetii din zilele noastre știu ce se sărbătorește azi si, chiar dacă este frig , unii si-au luat prietena de mână și au plecat la o plimbare în parc.
Pentru că iubirea îmbracă mai multe forme, doamna din imagine nu a vrut să lase ca acestă zi să treacă neobservată. Ea și-a dăruit singură un buchet de flori ca simbol al primăverii .
Sunt și buzoieni care așteaptă pensia pentru a oferi un cadou persoanelor dragi.
Există multe superstiții legate de acestă zi. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în discuții căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc roditor. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime. O altă supertiție spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
Iuliana Sîrbescu /Adrian Meteleanu